Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Så ska allmänläkarnas arbetsmiljö räddas

Publicerad: 21 maj 2015, 05:30

”Läkarkollegorna på sjukhusen förstår allvaret i situationen”, säger Daniel Svedin, ST-läkare i allmänmedicin och skyddsombud.

Foto: Mikael Forslund/Bildbyrån

Primärvården i Dalarna får ett begränsat ansvar. I stället får sjukhusen ta över delar av vården. Det ska ge bättre arbetsmiljö på vårdcentralerna.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

De fyra divisionscheferna i Landstinget Dalarna är eniga. Primärvården måste avlastas. Med dagens läkarbemanning blir situationen alltför ansträngd. Arbetsmiljöverket har, med hot om vite, krävt att landstinget agerar för att förbättra arbetsmiljön för allmänläkarna.

Av de runt 175 allmänläkartjänsterna i hela Dalarna är hälften vakanta och trycket på läkarna är hårt. Kostnaderna för stafettläkare, som tas in för att täcka upp, har eskalerat och bidrar till landstingets ekonomiska problem.

– Åtgärderna som vi nu kommit överens om handlar inte bara om arbetsmiljön på vårdcentralerna. Vi gör detta för att vi måste hitta åtgärder för att få ekonomin i balans, samtidigt som vi behåller kvaliteten, säger Ulf Börjesson, divisionschef för primärvården i Dalarna.

I ett gemensamt dokument skriver divisionscheferna för psykiatri, medicin, kirurgi och primärvård att specialistläkarna på sjukhusen nu kommer att få ett ”ökat åtagande”. De ska låta bli att remittera eller hänvisa patienter till primärvården för enkla snabba åtgärder. Dessutom ska komplicerade utredningar eller kontroller och avslut av behandlingar hänvisas till sjukhusanknuten specialistvård, inte primärvården.

”Den som initierar utredningen och behandlingen avslutar den också”, är principen, enligt divisionscheferna.

– Initiativet från divisionscheferna är genomarbetat och ambitiöst och kan avlasta primärvården. Jag är glad att de tagit tag i de problem som vi har. Men jag tror inte att detta räcker för att komma tillrätta med det hårda trycket på vårdcentralerna, säger Daniel Svedin, ST-läkare i allmänmedicin på Norslunds vårdcentral samt skyddsombud.

Något motstånd från sjukhusläkarnas sida har varken primärvårdschefen Ulf Börjesson eller Daniel Svedin, som gör viss del av sin ST på Falu lasarett, mött.

– Jag tycker att det finns en acceptans för detta. Läkarkollegorna på sjukhusen förstår allvaret i situationen, säger Daniel Svedin.

– Alla verksamhetschefer är informerade och vet vad som gäller, säger Ulf Börjesson.

Daniel Svedin skulle även vilja att fler av primärvårdens åtaganden flyttas över till specialistvården.

– Det kan vara geriatrikens hemsjukvård, samt mödra- och barnavårdscentralernas verksamhet, som är avgränsade och tydliga.

Primärvården ska dessutom fortsätta arbetet med att delegera arbets­uppgifter från läkare till and­ra yrkes­grupper.

– Sjuksköterskor, sjukgymnaster och psykologer kan ta större ansvar för besök och bedömningar av patienter. De har ett brett kunnande som vi kan utnyttja bättre. Patienten måste inte alltid träffa en läkare, tycker Daniel Svedin.

Hur länge sjukhusen ska avlasta primärvården i Dalarna är inte klart.

– Det här beslutet gäller tills vidare. Vi får utvärdera det allt eftersom, säger Ulf Börjesson.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev