Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Så ska antalet remisser minska

Publicerad: 3 juni 2014, 12:17

För att slippa onödiga remisser till hudkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås besöker specialistläkare vårdcentraler för att informera om vilka patienter som ska skickas vidare.


Hudkliniken vid Västmanlands sjukhus har under flera år aktivt försökt minska antalet remisser genom bland annat en överenskommelse med primärvården om vad som ska tas omhand på vårdcentralen respektive hudkliniken.

– Från 2010 till 2012 ökade antalet remisser kraftigt och vi insåg 2013 att något måste göras, säger Tomas Vikerfors, klinikchef hudkliniken Västmanlands sjukhus, Västerås.

Våren 2013 infördes ett direktnummer till hudläkare som alla vårdcentraler kunde ringa för att diskutera en fotograferad och inskickad hudförändring. Men insatserna var inte tillräckliga.

– 2014 såg vi att detta inte räckte. En hudspecialist började därför åka till vårdcentralerna och diskutera vilka patienter de inte behöver skicka in enligt överenskommelsen, säger Tomas Vikerfors och fortsätter:

– De vårdcentraler vi har besökt har varit nöjda och vi ser nu att antalet remisser har minskat för första gången på fem år.

Han anser att risken för att allvarliga fall ska missas är större vid en dåligt skriven remiss än när primärvårdens personal har direktkontakt med en hudläkare.

– Vi får lättare att ta tid till patienter med tumörer som snabbt behöver få diagnos och behandling. Dessutom kommer inte vissa patienter in alls eftersom det är ”onödiga patienter” som kan behandlas av primärvården, säger Tomas Vikerfors.

Till hösten införs teledermatoskopi som innebär att personal på vårdcentraler ska kunna ta ännu bättre bilder av hudförändringar och skicka till hudläkaren för bedömning.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev