Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Så skiljer sig blodtrycksbehandling mellan könen

Publicerad: 24 september 2014, 10:30

Kvinnor med högt blodtryck ordineras oftare vattendrivande läkemedel medan män mer ofta får så kallade ACE-hämmare. Det är två fynd i en ny avhandling av läkaren Charlotta Ljungman.


– Patienter med högt blodtryck som också har diabetes är enligt internationella riktlinjer rekommenderade en behandling med ACE-hämmare. Men vår studie visar att kvinnor mer sällan än män får denna behandling. Olikheten i behandling kan inte heller förklaras av skillnader i andra, samtidiga hjärt-kärlssjukdomar, säger Charlotta Ljungman, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Hon konstaterar även att kvinnor mer sällan når målblodtryck än män. Det skulle delvis kunna bero på att kvinnor är lite äldre när de få högt blodtryck än män, tror Charlotta Ljungman.

– Men det borde inte spela någon roll eftersom tidigare studier visat att även äldre patienter med högt blodtryck har stor nytta av blodtryckssänkande behandling, inte minst för att förhindra insjuknande i till exempel stroke, demens och hjärtsvikt, säger hon och fortsätter i pressmeddelandet:

– Det viktigaste vid behandling av högt blodtryck är att nå målblodtrycket. Att kvinnor mer sällan än män uppnår detta är anmärkningsvärt och ansträngningar måste göras för att förbättra behandlingen.

Charlotta Ljungmans avhandling försvarades den 19 september 2014 vid Göteborgs universitet. Läs avhandlingen här.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev