Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Säg att du tar över om någon gör fel”

Publicerad: 15 maj 2014, 11:42

Våga ta över om kompressioner inte görs på rätt sätt. Så löd budskapet till allmänläkare som tränade hjärt-lungräddning i dag.


– Vi är väldigt noggranna med vilka läkemedel vi ger och i vilka doser. Det är minst lika viktigt att kunna göra hjärt-lungräddning på rätt sätt. Görs det inte med god kvalitet riskerar patienten att dö, säger Marie-Louise Södersved Källestedt, ansvarig för Kliniskt träningscentrum i Västmanland.

Hon är på Sfam-kongressen i dag för att lära ut hjärt-lungräddning. Många besökare tog chansen att öva. Två av dem var Miriam Hellman Ben Neji, ST-läkare, och Elise Milton, specialist i allmänmedicin, i Strängnäs.

– Det kan hända när som helst att någon faller omkull och då är det viktigt att ha tränat på livräddning, säger Miriam Hellman Ben Neji.

Budskapet som de tog med sig från träningstillfället var att man måste våga bryta och byta av om man ser att kompressioner inte görs på rätt sätt. I ett sådant fall är det inte läge för att diskutera och tillrättavisa.

– Om någon gör fel ska man säga att jag tar över, inte påpeka att det du gör fel, säger Elise Milton.

Förutom vikten av att kompressioner görs på rätt sätt, framhöll Marie-Louise Källestedt att hjärtstartare bör kopplas in så snart det är möjligt och att man om möjligt bör byta av varandra vid hjärt-lungräddning eftersom det är fysiskt tungt.

Hon framhöll också vikten av träna sina kunskaper regelbundet. En fråga hon fick av kongressbesökarna var hur de vet att de har blåst in tillräckligt mycket luft i patienten. När bröstet höjer och sänker sig, svarade hon.

Relaterat material

Hemtjänstrobot körde inledande ståupp

Så bör vårdcentralerna ersättas enligt Sfam

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev