söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sämre förtroende för överviktig läkare

Publicerad: 16 april 2013, 07:04

Patienter har mindre förtroende för en överviktig läkare och är mindre benägna att följa dennes råd.


Den slutsatsen dras i en studie som publicerats online i International Journal of Obesity och som refereras av Reuters.

358 vuxna delades in i tre grupper som via nätet fick besvara ett frågeformulär om hur de uppfattade ett hypotetiskt möte med en normalviktig respektive överviktig eller fet läkare. Respondenterna tillfrågades om hur trovärdig de uppfattade läkaren och hur troligt det var att de skulle följa läkarens rekommendationer.

På en skala från ett till fem, med fem som högsta värde, var ”patienternas” förtroende för en normalviktig läkare 4. För en läkare med övervikt respektive fetma var förtroendet endast 3,4 respektive 3,3.

Även den uppskattade benägenheten att följa läkarens råd skiljde sig mellan grupperna – 3,9 för en normalviktig läkare men 3,5 för läkare med övervikt och fetma.

Den ansvariga forskaren, Rebecca Puhl, head of research vid Yale University’s Rudd Center for Food Policy & Obesity i New Haven, säger till Reuters  att resultaten är mycket oroande om än inte oväntade.

– Att försöka förebygga fetma börjar med ett samtal om viktrelaterad hälsa. Om en läkares vikt eller en patients vikt står i vägen för det, kommer det att vara mycket svårt att ha en produktiv och positiv konversation.

Läs abstract:

R M Puhl med flera. The effect of physicians’ body weight on patient attitudes: implications for physician selection, trust and adherence to medical advice. Journal of Obesity, doi:10.1038/ijo.2013.33

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev