fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Samtalstiden med patienter är längst i Sverige

Publicerad: 9 november 2017, 10:36

Foto: Thinkstock

Svensk primärvård sticker ut internationellt vad gäller tiden som ägnas åt konsultationer, enligt en ny studie i tidskriften BMJ Open.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

I snitt lägger Sveriges primärvårdsläkare 22,5 minuter på konsultationer, enligt forskare från bland annat University of Cambridge i Storbritannien. Det är längst tid av alla de 67 undersökta länderna. Resultatet bygger på en metaanalys av vetenskapliga publikationer från åren 1946 till 2016, som omfattar 28 miljoner konsultationer.

En av de bakomliggande orsakerna till Sveriges höga snitt är bristen på allmänläkare, tror Hanna Åsberg, ordförande för SFAM, Svensk förening för allmänmedicin.

– Min upplevelse är att när patienten väl kommer till sin doktor så vill de ta flera problem på en gång, för de vet att det är svårt att få en ny tid. Det drar sannolikt ut på konsultationstiden, säger Hanna Åsberg.

Skyndsammast är läkarkåren i Bangladesh med samtal på under minuten i genomsnitt. Av de 67 inkluderade länderna var konsultationstiden kortare än fem minuter i 18 av länderna. Dessa 18 länder representerar halva jordens befolkning.

Forskarna menar att lite kan åstadkommas under en sådant kort samtal, och att patientvården samt läkarnas arbetsbörda och stress troligen påverkas i en negativ bemärkelse. Utvecklingen över tid visar att konsultationstiden stadigt ökar i höginkomstländer, i motsats till vissa låg- och medelinkomstländer där tiden minskar.

– I Sverige så har vi en mer diplomatisk konsultationsteknik jämfört med i många andra länder där doktorn är mer auktoritär. Det präglar ju samtalet väldigt mycket om man involverar patienten eller inte, säger Hanna Åsberg.

Men trots tendensen om en ökad konsultationstid i höginkomstländer ger en refererad enkätundersökning en annan bild. Enligt undersökningen från 2015, där Sverige tillsammans med 9 andra höginkomstländer ingick, var en tredjedel av de tillfrågade primärvårdsläkarna missnöjda med tiden de kunde ge sina patienter.

Forskarna understryker att evidensen värderades som ”bra” i mindre än hälften av de vetenskapliga publikationerna, och sämre i de övriga.

Läs mer i abstract:

Greg Irving med flera. International variations in primary care physician consultation time: a systematic review of 67 countries. BMJ Open, publicerad online den 9 november 2017. doi: 10.1136/bmjopen-2017-017902

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev