Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sanktioner eller ny lag ska <BR>stoppa motsträviga landsting

Publicerad: 30 juni 2010, 09:40

Alliansens sjukvårdsgrupp vill straffa landsting som inte utformar sina vårdvalssystem på det sätt som regeringen har tänkt sig.


Alliansens arbetsgrupp för sjukvården presenterar sin rapport inför valet i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag, onsdag. De flesta förslagen har Dagens Medicins pappersutgåva berättat om tidigare i år:

■ Vårdgarantin ska skärpas och väntetiderna ska kortas. Tanken är att patienterna ska få träffa en distriktsläkare inom fem dagar, en specialist inom 30 dagar och få behandlingen påbörjad inom 60 dagar.
 ■ Bestämmelserna som reglerar patienters rätt ska samlas i en ny patienträttighetslag.
 ■ Landsting som lyckas bra med sitt patientsäkerhetsarbete ska belönas ekonomiskt med ett nytt statligt stimulansbidrag.
 ■ Akutsjukvården ska förbättras så att väntetiden blir maximalt fyra timmar.

Alliansen sjukvårdsgrupp vill även satsa på hårdare tag mot de landsting som varit motsträviga vid införandet av vårdval.

Målet med vårdvalet är att alla ska ha rätt till ett bra bemötande och möjlighet att välja den doktor du har förtroende för. Oavsett var i Sverige du bor. Därför bör särskilda åtgärder övervägas mot landsting som utformar reglerna så att de inte uppnår målsättningen med vårdvalet. Det kan handla om sanktioner mot landsting eller förtydliganden i lagen , heter det i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Artikeln är undertecknad av gruppens ordförande Anders Andersson (KD), Filippa Reinfeldt (M), Kenneth Johansson (C) och Jonas Andersson (FP).

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev