Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Satsningen på rehabkoordinatorer permanentas

Publicerad: 9 mars 2018, 10:44

Från ett reportage publicerat den 7 mars 2018. Yvonne Widell (vit tröja) är koordinator på Centralhälsan vårdcentral i Falköping. Här med distriktsläkarna Vilma Martinez Salgado och Göran Fällgren.

Foto: Tobias Andersson/Bildbyrån

Regeringens utvärdering visar att sjukskrivningarna minskade hos dem som fick kontakt med rehabkoordinatorer. Nu vill regeringen permanenta tjänsterna från och med 2019.


Ämnen i artikeln:

SKR

Som Dagens Medicin berättat har regeringen avsatt pengar under två år för satsning på rehabkoordinatorer främst i primärvården.

Det har varit frivilligt att följa den överenskommelse som träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och landsting (SKL) om att prioritera sjukskrivningsprocessen. Men från och med årsskiftet blir det alltså obligatoriskt för hälso- och sjukvården att ha rehabiliteringskoordinatorer.

Regeringens lagförslag innebär att de patienter som har behov av ett individuellt stöd ska erbjudas koordineringsinsatser i form av personligt stöd, intern samordning och samverkan med andra aktörer. Landstingen kan också teckna avtal med externa aktörer om insatser.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev