tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Screening för snabbare celiakidiagnos

Publicerad: 11 maj 2012, 12:01

Forskare visar att glutenintoleranta patienter mår mycket dåligt innan de fått diagnos. Att få en diagnos tar i genomsnitt tio år.

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Statistikern Fredrik Norström förvånades i en av sina studier över att hälften av alla som fått diagnosen celiaki, fått den först fyra år efter första symtomet och att det i genomsnitt i gruppen har tagit tio år. Fördröjningen kan bero på att patienterna inte sökte vård och att läkaren inte förknippade symtomen med celiaki.

I samma studie upptäcktes att patienterna innan en diagnos upplevde starka besvär, med trötthet, gaser och magsmärtor men också mental oro. Efter att de fått en diagnos och börjat äta en diet som passar glutenintoleranta så förbättrades deras hälsa markant. Deras hälsorelaterade livskvalitet var då lika bra som för den övriga befolkningen.

Fredrik Norström menar att resultatet visar att vården behöver hitta strategier för att korta ner tiden mellan första symtomet och en diagnos – både en vinst för patienten och ur samhällsekonomisk synvinkel.

– Kanske skulle en screening i ett tidigare läge vara just en sådan strategi, säger han.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev