torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Se upp, alla hundälskare: Det finns inga allergisäkra raser

Publicerad: 1 mars 2013, 08:15

Det finns inga allergisäkra hundraser, enligt ny forskning. Vilka råd ska läkarna då ge till hundlängtande barnfamiljer, professor Magnus Wickman?


1. Hur stor är frågan om barn och djurallergier för vården?

– Alla barn som är pälsdjurs­allergiska vill ha ett djur, det är ofta deras största önskan. Hela tiden blir vi tillfrågade om finns det djur som är allergisäkra, säger Magnus Wickman, professor i pediatrisk allergologi vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

2. Det nya resultatet i studien är att alla hundraser bär på och släpper ifrån sig huvudallergenet från hund (Can f 1), som kan framkalla allergiska reaktioner hos människor. 200 hundar i raser som anses passa människor med pälsdjursallergi, som labradoodle, jämfördes med nästan lika många vanliga hundar. Det visade sig då att labradoodlen till och med kan vara farligare än en vanlig labrador. Kan man lita på resultaten?

– Definitivt. Jag var med och granskade den här artikeln vetenskapligt innan den publicerades i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Men forskarna har endast mätt vad hundarnas pälsar släpper ifrån sig på golvet, inte hur mycket av allergenet man faktiskt andas in. Studien omfattar bara ett allergen, Can f 1.

3. Men i väntan på en ännu mer omfattande studie är linjen tydligen att det inte finns några allergivänliga hundraser?

– Ja, det har vi barnallergologer i Sverige kommit fram till.

4. På vilket sätt har den nya kunskapen förts ut till allmän- och barnläkarna?

– Det har ju aldrig presenterats någon studie som visat att vissa hundar är mindre allergiframkallande än andra, sådana påståenden bygger på anekdoter. Därför har vi som arbetar med dessa frågor varit skeptiska. Så egentligen är det inga kunskaper som behöver korrigeras.

5. Vad säger du till en familj med hundlängtande, friska barn?

– Att hunden inte ökar risken för att ditt barn ska utveckla en allergi­sjukdom, oavsett vilken hundras man väljer. Men har barnet pälsdjursallergi eller astma ska man låta bli att skaffa den sorts djur allergin gäller. Egentligen ger jag aldrig råd i enskilda fall utan informerar bara om fakta. Riskerna för allergi måste också ställas mot hur bra man kan må av att ha hund.

6. Kan man ta reda på hur stor allergirisken är innan man släpper in Bamse?

– Nej, de tester som finns är inte så tillförlitliga att de kan säga om man utvecklar en allergi i fram­tiden.

7. Finns det några tumregler vid djurköp?

– Ju mindre päls djuret har desto bättre, skaffa hellre en mus än en häst. Musen avsöndrar mycket mindre allergener.

8. Vad tycker du om hur hundbranschen hanterar det vanliga påståendet om att det finns allergivänliga hundar?

– Kennelägare verkar som regel vara försiktiga med att marknadsföra sina hundar som allergi­vänliga. De får bara bekymmer om kunderna blir missnöjda.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev