Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sexbrottsåtalad läkare riskerar fängelse

Publicerad: 7 maj 2019, 06:11

Den 29-årige läkaren undersökte barnens underliv när det inte var medicinskt befogat. Han fick också föräldrar att filma intima delar av sina barns kroppar, när de sökte hjälp via en vårdapp. I dag kommer tingsrättens dom.


Nu kommer domen mot mannen som åtalats för sexualbrott mot över 50 barn runt om i Sverige.

Sammanlagt 55 barn har fallit offer för barnläkaren, enligt åklagaren. Utöver det har 29-åringen också anklagats för brott mot ett stort antal vuxna – föräldrar till barn som sökt vård hos mannen.

Brotten har begåtts när mannen tjänstgjort på olika vårdinrättningar runt om i landet, samt via den digitala läkartjänsten Kry.

Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Han har också fått föräldrar som sökt hjälp via vårdappen att filma sina barns underliv vid undersökningarna. På så sätt har han gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning även mot de vuxna, har åklagaren argumenterat.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, där han kommer ifrån.

I februari meddelade Stockholms tingsrätt att den dock anser det bevisat att mannen gjort sig skyldig till ”merparten av de åtalade gärningarna”, i samband med ett beslut att läkaren skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

Tingsrättens dom kommer klockan 11 i dag.

Relaterat material

Läkare häktad för ännu fler sexbrott mot barn

Läkare åtalas för grov våldtäkt mot barn

ERIKA NEKHAM/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev