Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sfam-dag inleddes med skådespel

Publicerad: 16 maj 2013, 08:35

Patienten har alltid rätt att neka behandling, konstaterade Niels Lynöe, professor i medicinsk etik, på Sfam-kongressen.


Andra dagen på Svensk allmänmedicinsk kongress, som just nu pågår i Stockholm, inleddes med ett skådespel.

Läkaren Lennart Holmquist spelade äldre patient och skådespelerskan Carina Nyström spelade läkare som gjorde hembesök hos mannen.

Patienten är tvär och vill inte bli undersökt eller behandlad av läkaren. Sitt bensår har han lagt om själv med margarin och han vill inte att läkaren lägger om såret eller skriver ut pencillin. Han är också arg över att en sjuksköterska tidigare har tagit gamla medicinburkar från hans kyl.

– Är farbrorn beslutskapabel? frågar Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institet i Solna, publiken när episoden är uppspelad.

Svaret blir ett unisont ja. Patienten kan kommunicera vad han önskar och han kan fatta egna beslut.

Nästa fråga är om mannen har rätt att tacka nej till behandling. Niels Lynöe är tydlig med att patienten har det.

– Patienter har alltid rätt att tacka nej till behandling även om det finns evidens.

– Man kan tycka att det är helt tokigt att han har lagt margarin på såret, men var går gränsen mellan att hjälpa och att omyndigförklara patienten?

I nästa case är det en stressad man med hälsporre som vill ha en kortisonspruta. Läkaren vill inte ge sprutan, men mannen står på sig och säger att han själv tar på sig ansvaret för behandlingen. Scenariot ska illustrera att patienter inte alltid kan kräva behandling även om de alltid kan tacka nej.

När Niels Lynöe frågar århörarna om de skulle ge mannen kortsion är det ungefär två tredjedelar som säger nej och en tredjedel som säger ja.  De flesta verkar vara överens om att evidens saknas för att ge kortison i det här fallet, men att det också saknas tydlig evidens för att inte ge kortison.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev