Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sfam: Primärvårdsförslagen räcker inte

Publicerad: 10 augusti 2020, 12:52

Förslagen i den första delen av primärvårdsreformen räcker inte. Det anser Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, som i sitt remissvar kallar lagändringarna för symboliska.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

I våras lämnade regeringen de första förslagen för en förnyad primärvård, med bland annat flera lagändringar. Men Sfam är måttligt imponerade i det remissvar som skickats in. Framförallt lyfts avsaknaden av skarpa förslag kring relationskontinuitet och hur personlig listning ska kunna ske systematiskt. Lagändringarna ses snarare som symboliska.

Sfam är också besvikna över att det saknas ett förslag om listningstak och tror inte att förslagen i propositionen räcker.

”Vi är tveksamma till att förslagen sammantaget kommer att ge ett tillräckligt förändringstryck för att uppnå förstärkning av kärnan i primärvården (generalistkapacitet) och resursöverföring mellan olika delar av sjukvårdssystemet”, skriver föreningen.

Sfam föreslår också inrättandet av funktionen medicinskt ansvarig läkare, mal, för att stärka den kommunala vården samt att också inkludera allmänläkarna i den strategiska planeringen, samtidigt som läkarna ges en avgränsad patientlista.

Förlaget om patientkontrakt är i grunden bra, men Sfam vill hellre kalla det för vårdplanssammanfattning och att den ska vara ett komplement till mal. En vårdplanssammanfattning får inte heller ersätta kontinuitet eller innebära mer administration enligt remissvaret.

Slutligen föreslår Sfam att begreppen primärvård, specialiserad vård och högspecialiserad ersätts med primärvård, sekundärvård och tertiärvård.
Remisstiden går ut den 31 augusti.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev