fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sfam riktar kritik mot Socialstyrelsen

Publicerad: 18 januari 2016, 11:04

Specialistföreningen anser att myndighetens bedömningar av specialistkompetens är inkonsekventa och sätter ST-läkare i moment 22.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, skriver i ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Oliva Wigzell att det under de senaste åren har funnits stora svårigheter för några ST-läkare att få ut sina specialistbevis från myndigheten efter fullgjord specialisttjänstgöring.

Enligt Sfam:s ordförande Karin Träff Nordström handlar det om en inkonsekvens i hur Socialstyrelsen tolkar det faktum att specialisttjänstgöringen är målstyrd. Exempelvis kan myndigheten ge avslag med motiveringen att sökanden har för lite tjänstgöringstid vid en viss klinik, utan närmare precisering varför.

– Och när man sedan frågar: ”Hur mycket behöver jag då?” Då svarar Socialstyrelsen: ”Det kan vi inte svara på, det är målstyrt”, säger Karin Träff Nordström till Dagens Medicin.

Det låter som ett moment 22?

– Ja, det är det verkligen.

Enligt Sfam-ordföranden skapar Socialstyrelsens agerande osäkerhet hos ST-läkare, handledare, studierektorer och verksamhetschefer kring hur specialisttjänstgöringen ska planeras. Osäkerheten leder i vissa fall till att tjänstgöringen likriktas i stället för att utformas utifrån ST-läkarens behov.

– För då är sannolikheten störst att det rasslar igenom hos Socialstyrelsen. Men då har man helt tappat målstyrningen, säger Karin Träff Nordström.

Sfam är även kritisk till den juridiska processen när avslag på specialistkomptens överklagas. Enligt föreningen går förvaltningsrätten allt som oftast på Socialstyrelsens linje och kammarrätten beviljar sedan inte prövningstillstånd.

– Vi har exempel på personer som varit färdiga i två–tre år men som fortfarande inte har fått något specialistbevis, för att de inte vet vad de ska göra för att få ut det, säger Karin Träff Nordström.

Hon är även kritisk till att läkare som väljer att dubbelspecialisera sig inte alltid får tillgodoräkna sig tidigare erfarenhet när de söker specialistbevis i allmänmedicin. Att till exempel en färdig kirurg inte får tillgodoräkna sig en dag av sina fem ST-år kallar Karin Träff Nordström för ”horribelt”.

Sfam:s styrelse känner till ett tiotal ärenden med någon del av problematiken ovan men ordföranden är övertygad om att det förmodligen finns många fler.

Socialstyrelsen har i skrivande stund inte svarat på Sfam:s brev.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev