Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sfam skeptiskt till att hitta bensköra med nätverktyg

Publicerad: 10 februari 2011, 15:13

Alla vårdcentraler ska börja mäta fraktur­risk med internet­verktyget Frax, upp­manar Social­styrelsen. Lön­löst – rentav en nackdel, kontrar Svensk allmänmedicinsk förening.


Att primärvården ska ta en mer aktiv roll för att identifiera och behandla benskörhet har varit på tapeten länge, men frågan är hur vårdcentralerna ska bli bättre på att fånga upp personer som är i riskzonen för frakturer.

Svaret heter Frax, i alla fall enligt Socialstyrelsen. I sina nya preliminära riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar rekommenderar myndigheten att primärvården ska använda Frax hos alla patienter som misstänks ha osteoporos, för att avgöra om man behöver gå vidare med ben­tät­hets­mätning.

Kort om Frax

∙ Räknar ut den procentuella risken för en större benfraktur eller en höftfraktur på tio års sikt.
∙ Väger samman tolv faktorer: ålder, kön, vikt, längd, tidigare fraktur, kortisonanvändning, reumatoid artrit, rökning, alkoholintag, sekundär osteoporos, höftfraktur hos förälder, bentäthet.
∙  Har tagits fram av WHO och anpassats för olika länder.
∙  Finns fritt tillgängligt på internet.
∙  Står för Fracture risk assessment tool.

Frax är ett internetbaserat verktyg som räknar ut risken för benbrott genom att läkaren fyller i tolv olika kriterier om patienten i ett internetbaserat formulär, se faktaruta.

Allmänläkaren Helena Salminen deltog i faktaarbetet om osteoporos i de nya riktlinjerna och tror att Frax blir ett rejält lyft för primärvårdens insatser för bensköra.

– Min stora förhoppning är att det ska bli ett användbart verktyg som slussar behandlingen mot de mest be­hövande. En önskvärd följd vore även att man börjar uppmärksamma osteoporos mer och får en bättre struktur kring dessa patienter.

Trots att Frax har funnits tillgängligt ett par år har det inte fått något vidare genomslag på vårdcentralerna.

– Det används pyttelite i primär­vården. Att Social­styrelsen nu säger att det är ett bra verktyg är precis vad som behövs för att få en bredare förankring, säger Helena Salminen.

Det blir nog lättare sagt än gjort – i alla fall att döma av hur Eva Jaktlund, ordförande i Svensk allmänmedicinsk förening, Sfam, ser på Frax.

– Det tillför ingenting i den kliniska vardagen. Det här verktyget omfattar precis samma frågor som vi allmänläkare ställer till patienten i dag, men gör bara att det tar längre tid om vi ska fylla i formulär på internet, säger hon.

Eva Jaktlund menar att det är en god intention att primär­vården ska hitta fler bensköra, men att det viktigaste för att kunna göra det är att det bli fler allmänläkare.

– Då skulle vi hinna träffa patienterna på ett annat sätt och ställa frågorna ordenligt till alla, inte bara till dem som skriker högst.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev