lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sista ordet inte sagt om uppsagt vårdvalsavtal

Publicerad: 11 februari 2020, 10:03

Högsta förvaltningsdomstolen anser att frågan är principiellt viktig.

Foto: Mostphotos

Kammarrätten ska pröva om Region Halland gjorde rätt när den sade upp avtalet med en vårdcentral som inte använder regionens journalsystem. Det meddelar Högsta förvaltningsdomstolen.

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Fallet gäller Säröledens Familjeläkare som sedan 2008 driver en vårdcentral i Billdal och ingår i Region Hallands system för vårdval. I augusti förra året valde dock Halland att säga upp avtalet med bolaget. Orsak: det har inte infört regionens journalsystem.

Vårdcentralen överklagade beslutet, och menade bland annat att regionens agerande strider mot lagen om valfrihetssystem, LOV. Men både förvaltningsrätten och kammarrätten valde att inte ta upp fallet.

Högsta förvaltningsdomstolen gör nu en annan bedömning.

”Det saknas vägledande avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen under vilka förutsättningar en ansökan om rättelse enligt LOV kan prövas. Eftersom det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att frågan prövas av högre rätt ska prövningstillstånd i kammarrätten meddelas”, står det i beslutet från den 7 februari.

I beslutet konstateras också att kravet att ”använda journalsystemet är oproportionerligt och strider mot likabehandlingsprincipen”. Dessutom har andra vårdgivare fått ny dispens under minst sex år med att införa systemet, skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Sommaren 2015 införde Region Halland som krav att alla leverantörer ska använda regionens journalsystem. Säröledens Familjeläkare fick anstånd till den 31 december 2018 med att införa systemet, vilket dock aldrig gjordes. Därav det uppsagda avtalet.

Relaterat material

”Ibland måste man bara säga stopp”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev