Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjukfrånvaron ökar snabbt

Publicerad: 27 november 2015, 06:54

Inget tyder på att den ökning av sjukfrånvaron som skett sedan 2010 är på väg att brytas. Tvärtom fortsätter sjukskrivningarna att öka, spår Försäkringskassan i en ny prognos.


Statens kostnader för sjukskrivningar har ökat kraftigt sedan 2010. I fjol uppgick de till 32,3 miljarder kronor.

I oktober var sjuktalet 10,3 dagar per person och år i snitt. Regeringen satte i september som mål att få ner sjukfrånvaron till 9 dagar fram till år 2020, men Försäkringskassans nya prognos är i stället en ökning till 13 dagar.

Det innebär att utgifterna för sjukpenning ökar med ytterligare 4,5 miljarder kronor fram till 2016, enligt prognosen som publiceras i Dagens Nyheter.

Försäkringskassan kan inte ensam bromsa den ökande sjukfrånvaron, skriver generaldirektör Ann-Marie Begler och försäkringsdirektör Lars-åke Brattlund på DN Debatt. Inflödet av nya fall påverkas av faktorer som till stor del ligger utanför vår kontroll, påpekar de.

”Ska vi nå regeringens mål krävs därför att arbetsgivare och läkare kliver fram på ett helt annat sätt än i dag och att samhällets inställning till sjukskrivning förändras i grunden”.

För socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommer Försäkringskassans siffror inte som någon överraskning.

– Det är just de siffror som nu presenteras — att vi har den här oroande utvecklingen — som ligger till grund för det kraftiga åtgärdsprogram som regeringen lade fram för bara en och en halv månad sedan, säger Annika Strandhäll till TT.

Programmet, som omfattar sju olika områden och 25 olika åtgärder, håller nu på att implementeras.

– Det som är viktigt är att vi inte tappar ljuset på frågan. Försäkringskassan har en viktig roll att spela men det kommer inte ensamt att räcka med att den stärker sin handläggning, utan det handlar också i allra högsta grad om att hälso- och sjukvård och arbetsgivare nu kliver fram för att vi ska få effekt på det här, säger hon.

Hon framhåller samtidigt att det är en komplex fråga och att det kan komma att ta tid.

– Det handlar om att vända en Ålandsfärja och det gör man inte på en femöring.

Anser du fortfarande att det är realistiskt att nå målet om nio sjukskrivningsdagar fram till år 2020?

– Ja, det gör jag, säger Annika Strandhäll.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev