onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjuksköterskeförening kluven till utredning

Publicerad: 14 januari 2016, 11:43

Ami Hommel.

Foto: Simon Hastegård

Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, välkomnar en professionsneutral vårdgaranti och ett krav på samarbete mellan olika huvudmän inom vården. Andra delar är hon skeptisk till.

Ämnen i artikeln:

Svensk sjuksköterskeförening

– Jag tycker att förslaget om att införa en professionsneutral vårdgaranti i primärvården är mycket bra. Det kommer att underlätta för patienterna att komma direkt till exempelvis distriktssköterska eller fysioterapeut. Jag ställer mig också bakom förslaget med primärvårdens utökade ansvar, men det krävs en nationell översyn för att få en till en jämlik vård i Sverige, skriver Ami Hommel i ett mejl till Dagens Medicin.

Hon tycker också att det är positivt att sjuksköterskornas specialistutbildning föreslås genomgå en utredning, en fråga som Svensk sjuksköterskeföreningen redan drivit i många år. Däremot anser hon inte att en översyn av grundutbildningen är lika viktig, eftersom EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv redan är antaget. Allra mest glädjande bland de förslag som Göran Stiernstedt presenterat är det lagkrav som kan förändra vad Ami Hommel kallar för en ”absurd uppdelning av vilken huvudman som gör vad i vården av äldre personer”.

– En ny lagstiftning som ställer krav på att kommun och landsting ska utföra verksamhet gemensamt för äldre med omfattande behov är angeläget.
Däremot förvånas Ami Hommel över utredningens slutsats att kompetensen i vården inte utnyttjas på bästa sätt eftersom det finns för få undersköterskor som kan utföra enklare arbetsuppgifter.

– Som jag ser det handlar det om att sjukvården blivit allt mer kunskapsintensiv samtidigt som allt svårare sjuka personer vårdas allt kortare tid på sjukhusen. Jag noterar också att utredningen inte har en enda referens från den rika flora av forskning som visar på samband mellan hög kompetens och förbättrad överlevnad och kortare vårdtid.

Relaterat material

Förslaget: Hugg isär primärvården

”Våra förslag för en mer effektiv sjukvård”

”Ett stort steg framåt”

”Det får inte bli för bråttom och fel”

Politisk tvekan kring förslagen

Blandade reaktioner från facken

Kritik från Praktikertjänst

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev