torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjuksköterskor kan ge bättre vård än läkare

Publicerad: 3 augusti 2018, 08:43

Totalt ingår 18 randomiserade studier i Cochrane-utvärderingen. Foto: Thinkstock

Sjuksköterskor som ställer diagnos i stället för läkare gör inte primärvården sämre. Tvärtom kan vården bli bättre, visar en Cochrane-sammanställning.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Det oberoende forskarnätverket Cochrane har tittat på vad som händer när sjuksköterskor ersätter läkare inom primärvården. Det handlar om specialistsjuksköterskor som bland annat ställer diagnos, behandlar kroniska sjukdomar och ger hälsorådgivning.

Totalt ingår 18 randomiserade studier i utvärdering, varav en är gjord i Sverige. Det mesta av materialet är dock hämtat från Storbritannien, USA, Nederländerna och Kanada.

Sammanställningen visar att vid kroniska och vid vissa akuta fysiska problem ger specialistsjuksköterskor lika bra, eller till och med bättre vård, jämfört med läkare. Den visar också att besöken hos sjuksköterska är något längre än hos läkare samt att det är något fler återbesök för dem som träffar sjuksköterska. Däremot märks ingen skillnad när det gäller antalet förskrivningar eller beställda prover.

– Det här visar att sjuksköterskor förmodligen kan ge lika bra eller bättre vård jämfört med primärvårdsläkare. Det är mycket positiva nyheter, för då kan läkarna ägna mer tid till att fokusera på komplicerade fall, säger Miranda Laurant, huvudförfattare till Cochrane Review, i ett pressmeddelande.

Forskarna har inte tittat på om upplägget innebär några stora kostandsbesparingar för sjukvården.

Relaterat material

Varsågod, här är framtidens primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev