tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjuksköterskor leder mottagningen i Örnsköldsvik

Publicerad: 4 november 2015, 06:00

På Hälsocentralen Ankarets sjuksköterskeledda infektionsmottagning, Sim, undersöker sjuksköterskan Lena Hörnström patienten Marie Lundquist. Läkarnas kritik mot Sim har lagt sig.

Foto: Robbin Norgren/Bildbyrån

Den sjuksköterskeledda infektionsmottagningen har fått en given plats på hälsocentralen Ankaret i Örnsköldsvik.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

För att kompensera för läkarbristen och öka tillgängligheten för patienterna inrättades 2007 den sjuksköterskeledda infektionsmottagningen, Sim.

– Vi behövde spara på läkartider och ge dem till kroniskt sjuka och sköra äldre personer, berättar verksamhetschefen Anna-Lena Lundberg på Ankaret.
Sedan dess har det funnits två eller tre distriktssköterskor på mottagningen.

– De kan inte vara för många. Det krävs att de tittar på ett antal patienter för att vara duktiga. Läkarna måste också ha förtroende för dem, säger Anna-Lena Lundberg, som är utbildad distrikts­sköterska.

När patienter ringer hälsocentralens telefonrådgivning gör en distriktssköterska där en första bedömning utifrån de besvär och symtom som patienterna beskriver. Har patienter ont i öronen, hosta, misstänkt bihåleinflammation, misstänkt urinvägsinfektion och liknande får de en tid på Sim.

På Sim görs bland annat en bedömning om huruvida patienten behöver antibiotika och i så fall lämnas ett underlag till läkaren som skriver ut recept. Patienten behöver således i normalfallet inte träffa läkaren.

Från början fanns det viss kritik från läkare mot arbetssättet vid den sjuksköterskeledda mottagningen. Men den lade sig snabbt och vid en utvärdering 2010 var såväl läkare och patienter mycket nöjda.

Distriktssköterskorna får extra betalt för Sim-jobbet: 1 500 mer i månaden under det första året och 2 500 från och med andra året.

– Den vägen har vi valt. På andra hälsocentraler har arbetssättet nog inte blivit riktigt förankrat, säger Anna-Lena Lundberg.

I den nationella patientenkäten 2014 har Ankaret index 94 av 100 när det gäller tillgängligheten. För samtliga enheter i Västernorrland är betyget 81 och för riket 78. Under 2012–2014 hade Ankaret den lägsta förskrivningen av antibiotika bland hälsocentralerna i Västernorrland.

Ankaret

Har budget för tio allmän­läkartjänster, men endast 4,5 ordinarie plus ST- och AT-läkare. Därutöver finns en ortoped på 60 procent och en barn­läkare på 60 procent.

Totalt finns 50 an­ställ­da och 17 200 listade patienter, patienter på sju särskilda boenden och 320 inskrivna i hemsjukvården.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev