Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjukstuga inspekteras av Ivo

Publicerad: 24 september 2015, 10:15

Ivo gör en extra inspektion på en sjukstuga i Västerbotten efter oklarheter i hur verksamheten utrett en händelse som anmälts enligt lex Maria.


Efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, under året tagit emot tre olika lex Maria-anmälningar från den aktuella sjukstugan väljer myndigheten att göra ett besök i verksamheten. Det handlar framför allt om ett ärende där en patient ramlat och ådragit sig en skallfraktur. Patienten avled några veckor senare till följd av skadan.

Syftet med besöket är att bringa klarhet i de otydligheter som finns i utredningen kring den avlidne patienten. I de två övriga lex Maria-ärendena gör Ivo en uppföljning av om vidtagna åtgärder har fått avsedd effekt.

Vid utredningar av vårdskador ska händelseförlopp klarläggas, felhändelser identifieras och de bakomliggande orsakerna till felhändelserna analyserats.

Verksamheten har lämnat in en omfattande material kring förloppet, men Ivo anser att det finns luckor i utredningen.

– Om orsakerna till felhändelserna inte är tillräckligt analyserade finns det risk för att åtgärderna som vidtas inte är tillräckliga eller adekvata för att komma till rätta med problemen. Besöket har framförallt ett framåtsträvande syfte, säger Eva Bergdahl vid Ivo avdelning Nord till Dagens Medicin.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev