fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

Publicerad: 7 november 2014, 13:53

Förslaget om att stoppa tvångs-Lov är nu lämnat till riksdagen. Regeringen anpassar sig inte till SD:s hållning, meddelar Gabriel Wikström (S).


I onsdagens riksdagsdebatt om vinster i välfärden deklarerade Per Ramhorn (SD) att hans parti inte ställer sig bakom lagar som kraftigt försämrar medborgarnas möjlighet att välja vård. Han påpekade att SD hela tiden varit tydligt med det och undrade varför regeringen lägger fram ett förslag som man vet att man inte får stöd för.

Dagen efter kom regeringens proposition ”Upphävande av kravet på vårdvalssystemet i Primärvården”. Förslaget följer den ursprungliga tanken om att landstingen inte längre ska vara skyldiga att ha vårdval enligt lagen om valfrihetssystem, Lov, i primärvården, även om merparten av remissinstanserna är kritiska.

Hur tänker sig då sjukvårdsminister Gabriel Wikström runda eller övertyga Sverigedemokraterna?

– Regeringen lägger förslag baserat på sin egen politik och anpassar dem inte efter Sverigedemokraternas hållning i olika frågor, svarar politiskt sakkunnige Morgan Eklund i Gabriel Wikströms stab.

Det handlar inte om att begränsa valfriheten för patienterna, den är garanterad i annan lagstiftning, fortsätter han i ett skriftligt svar till Dagens Medicin. Utan om att ge landstingen möjlighet att välja modell för hur man organiserar primärvården eftersom det är landstingen som är ansvariga för sjukvården gentemot medborgarna.

Morgan Eklund påpekar också att regeringsförslaget inte handlar om att ha vårdval eller inte. Han tror att de flesta landstingen kommer att ha kvar vårdvalet i någon form och hänvisar till att det fanns privata alternativ och vårdval före tvångslagen.

Relaterat material

Riksrevisionen sågar Lov

Stopplag för sjukhus på gång

Bråttom med Lov-stoppet

Regeringen vill snabbstoppa etableringsfrihet

Vänsterpartiet vill avskaffa Lov i primärvården

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev