Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skåne anmäler specialist som patientfarlig

Publicerad: 20 mars 2017, 08:52

Flera avvikelserapporter och en anmärkningsvärt låg kvalitet på medicinska bedömningar gör att en läkare nu anmäls till Ivo.


Ämnen i artikeln:

IvoRegion Skåne

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver en av Region Skånes chefläkare att en läkare som tidigare arbetat i regionen bedöms vara en risk för patientsäkerheten.

Läkaren ska ha varit anställd via ett bemanningsföretag som specialist i allmänmedicin under sommaren och hösten 2016. Under den tiden ska det ha skrivits tre avvikelserapporter varav en även kan bli föremål för en lex Maria-anmälan.

I Region Skånes utredning av läkaren framgår att hen haft bristande medicinska kunskaper och ordinerat läkemedel och behandlingar som strider mot regionens rekommendationer. I stickprovskontroller av läkarens journaler har det även noterats en ”anmärkningsvärt låg kvalitet på bedömningar”.

Även den kommunala sjukvårdens sjuksköterskors ska ha ifrågasatt läkarens kompetens och vid en tidigare arbetsplats finns flera avvikelserapporter och utredningar om både lex Maria-anmälan och anmälan om fara för patientsäkerheten.

Chefläkaren avslutar:

”Sammantaget förefaller läkaren ha medicinska kunskapsbrister samt bristande förmåga att dra rimliga slutsatser at undersökningsresultat.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoRegion Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News