lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skåne öppnar digital primärvård

Publicerad: 6 november 2019, 13:22

Caroline Schön, chef för Primärvården Skåne online, enhetschef och specialist i allmänmedicin. Foto: Marie Ljung/Region Skåne

I dag, onsdag, är det storpremiär för regiondrivna Primärvården Skåne online. Om tjänsten avlastar vården ska sedan utvärderas i ett forskningsprojekt.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneDigital vård

JK


Tjänsten riktar sig mot skåningar med lättare medicinska besvär som exempelvis hudbesvär, allergi eller luftvägsinfektion. Tanken är att den som söker loggar in med bank-id och fyller i ett formulär på sin vårdcentrals webbplats,1177.se eller pvonline.skane.se. Anamnesen bedöms sedan av en sjuksköterska eller läkare som ger råd och/eller utfärdar recept. Vid behov får den som söker även ett fysiskt besök vid den vårdcentral där den är listad.

Tjänsten bygger delvis på artificiell intelligens, ai, i form av verktyget Vårdexpressen som Skåne lanserade i tidigare i år. Nu har det även utvecklats och kopplats på en chatfunktion, uppger Ola Bergstrand, förvaltningsstrateg och digitaliseringsansvarig i primärvården i Region Skåne.

Ett pilotprojekt har pågått sedan i midsommar och tjänsten var då bemannad med en läkare och en sjuksköterska. När tjänsten nu blir tillgänglig vid alla regiondrivna vårdcentraler stärks sjuksköterskebemanningen och fler läkare kan tas in vid behov, enligt Caroline Schön, chef för tjänsten, enhetschef och specialist i allmänmedicin.

– Vad vi kan se är patienterna nöjda med tjänsten, säger hon.

I samband med att tjänsten nu breddinförs startar Region Skåne i samarbete med Centrum för primärvårdsforskning även ett forskningsprojekt för att följa patientflödena och för att undersöka om tjänsten kan innebära en avlastning för primärvården. Förhoppningen är att datainsamlingen kan börja innan årsskiftet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev