Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skåne vet inte varför svårt sjuka varit utan läkarkontakt

Publicerad: 24 november 2014, 13:54

Region Skåne har ingen förklaring till Riksrevisionens uppgifter om att 1 700 svårt sjuka varit utan läkarkontakt i två år. Om det nu är så.


– Siffran är ny för oss. Vi kommer att analysera den och identifiera vilka det gäller, säger Magnus Kåregård, medicinsk sakkunnig vid avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne till Dagens Medicin.

Enligt Riksrevisionens nyligen framlagda rapport om vårdvalet och primärvården ska 1 700 av de svårast sjuka patienterna i Region Skåne inte träffat läkare på två år. Den största relativa minskningen av antalet besök (cirka 2,5 procent) ska ha skett bland de svårast sjuka, enligt den studie som docent Anders Beckman vid Lunds universitet gjorde åt Riksrevisionen.

Bland de friskaste är ökningen av besök allra störst, där handlar det om en ökning på 34,5 procent från 2007–2008 till 2010–2011. Riksrevisionen tar de här uppgifterna som ett bevis för de svårast sjuka trängs undan i vårdvalet.

Magnus Kåregård har inget färdigt svar än.

– Men Anders Beckman har bara tittat på läkarbesöken. Det kan vara patienter som går till specialistsköterskemottagningar och då blir inte ett besök registrerat som ett läkarbesök även om en doktor varit inblandad, säger han.

En annan förklaring kan vara att patienterna finns på särskilda boenden som drivs av kommunerna.

– Då kanske en doktor inte varit inkopplad, och det är ju något man måste fundera på. Visst är det ett bekymmer om uppgifterna stämmer, säger Magnus Kåregård.

Samtidigt konstaterar han siffrorna i studien är lite gamla. De senaste årens kraftiga satsning på de mest sjuka äldre finns inte med.

– Vi har bland annat sett en fördubbling av hembesöken som vårdcentralerna gör till de mest sjuka, säger Magnus Kåregård.

Anders Beckman är docent i allmänmedicin vid Lunds universitet. Han har studerat läkarbesöken i Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Hans rapport finns som en bilaga till Riksrevisonens rapport om primärvården.

Relaterat material

Riksdagen kan hejda Lov-stoppet

Regeringen hoppade över lagrådet

Kristdemokraterna anmäler regeringen

Tunga patienter väljs bort i Vårdvalet

Riksrevisionen sågar Lov

Bråttom med Lov-stoppet

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev