Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skåningar har bäst koll på att vårdval införts i regionen

Publicerad: 2 juli 2009, 12:14

Var tredje svensk känner till om landstinget där man bor infört vårdvalssystem.


På uppdrag av vårdföretaget Aleris har Sifo frågat 1 023 svenskar om sin syn på bland annat vårdval. Undersökningen visar – kanske inte helt överraskande – att kunskapen om vårdval inte är jättestor i befolkningen.

35 procent av de som svarat uppger att de känner till om deras landsting infört vårdval i sjukvården. Övriga känner inte till detta eller är tveksamma.

I de tre stora sjukvårdsregionerna verkar kunskapen vara högst i Skåne, där 67 procent känner till att regionen infört vårdval. I Västra Götaland är motsvarande siffra 25 procent.

På frågan om ”hur väl känner du till vårdvalet?” svarar 60 procent ”inte alls väl” eller att man är ”tveksamma, vet ej”. Bara 5 procent svarar att man känner till vårdvalet ”mycket väl”.

Ännu osäkrare verkar svenskarna vara beträffande vad man tycker om vårdval. Här svarar 66 procent ”tveksam, vet ej”. 11 procent tycker att vårdvalet är ”mycket bra”.

De två faktorer som uppges vara viktigast vid val av vårdcentral är att vårdcentralen ligger nära där man bor samt läkarnas kompetens.

Undersökningen belyser också saker som inte direkt berör vårdval. 44 procent av de svarande uppger till exempel att man någon gång känt sig förolämpad av vårdpersonal. 2 procent uppger att detta hänt ofta.

Samtidigt svarar 92 procent att man vanligen blir ”mycket väl” eller ”ganska väl” bemötta av läkare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev