Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skånsk oenighet om mindfulness i vården

Publicerad: 26 juli 2018, 11:58

Foto: Thinkstock

Politikerna i Skåne vill möta den psykiska ohälsan med mindfulness. Märkligt och inte i linje med vetenskapen, anser professionen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneÅngestDepression

– Vi vill möjliggöra för utökade förutsättningar för primärvården för att klara av möta den psykiska ohälsan, säger Anders Åkesson, MP, regionråd i Region Skåne till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Bakgrunden till uttalandet är att regionen nu satsar tre miljoner kronor för att utbilda mindfulnessinstruktörer på alla sina vårdcentraler. Enligt Anders Åkesson finns det forskning som ger stöd för mindfulness effekt. Det senare är dock inget som specialistpsykologen Christina Bergmark Hall håller med om. Hon leder ett projekt kring psykisk ohälsa inom den skånska primärvården och påpekar att mindfulness inte är en evidensbaserad behandling mot ångest och depression enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

– Följden blir ju att det tar ännu längre tid för patienten att nå evidensbaserade insatser. I det här läget tycker jag att det är lite märkligt att satsa på metoder som enligt nationella riktlinjer inte ska användas rutinmässigt som aktiv behandling vid de allra vanligaste psykiska besvären, säger hon till radion.

Mindfulness

Mindfulness är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Det görs med en nyfiken och accepterade inställning, det vill säga, utan att värdera eller döma det som upplevs i nuet.

En viktig del i mindfulness är också en mer accepterande hållning mot sig själv och andra. Att se kärleksfullt och ömsint på sig själv, eller i alla fall skapa en neutral självbild, har enligt tekniken stor betydelse för välbefinnandet.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev