Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skånsk toppolitiker friserade sanningen om miljonsatsning

Publicerad: 31 oktober 2008, 10:54

Skånsk toppolitiker friserade sanningen om miljonsatsning

Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m) tänjde på sanningen när han lovade 330 miljoner kronor extra till primärvården i Skåne nästa år. Det blir inte ens hälften så mycket.


Den politiska majoriteten i Region Skåne presenterade sin budget för 2009 i tisdags. Då förklarade regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein att primärvården får 330 miljoner kronor extra i samband med att vårdvalsreformen Hälsoval Skåne införs nästa år.

– Vi stoppar in över 300 miljoner i systemet. Det kommer att attrahera nya att etablera sig i Skåne, sa han till Sveriges Radio Malmö.

Nu visar det sig att tillskottet bara blir 150 miljoner kronor. Det är mindre än hälften av vad Jerker Swanstein uppgav och mindre än en tredjedel av de 500 miljoner kronorna som primärvårdschefen Benny Ståhlberg anser behövs för att reformen ska bli lyckosam.

- Jag kan inte säga att jag är förvånad. Det ekonomiska läget är sådant att jag nog inte väntade mig mer, säger Benny Ståhlberg till Sydsvenskan.

Jerker Swanstein nekar till att ha bluffat vid budgetpresentationen. Enligt honom motsvarar 150 miljoner kronor från den 1 maj, när Hälsoval Skåne införs, 330 miljoner kronor på helårsbasis.

– Det är inte ohederligt. Det är så vi räknar. Och vi fick ut det budskap vi ville ha, säger han till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev