Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skarp kritik mot ny vårdgaranti i primärvården

Publicerad: 15 december 2017, 07:17

NY VERSION Vårdsökande ska inom tre dagar få en första medicinsk bedömning inom primärvården, föreslår regeringen. Men förslaget sågas av oppositionen och Distriktsläkarföreningen.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällPrimärvårdAnna Nergårdh

Länk till video

– Med en snabb första vårdkontakt och medicinsk bedömning blir också hela vårdkedjan både snabbare och enklare. En förstärkt nära vård är en hörnsten i arbetet med att kapa vårdköerna, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Enligt den nuvarande vårdgarantin ska vårdsökande med behov få träffa en läkare inom sju dagar. Det nya lagförslaget bygger på Anna Nergårdhs delbetänkade från utredningen God och nära vård. Det innebär att vårdgivaren avgör om det första besöket ska ske hos en läkare eller annan legitimerad vårdpersonal, som specialistsjuksköterska eller fysioterapeut. Och den medicinska bedömningen ska enligt förslaget ske inom tre dagar.

Regeringen föreslår också att hälso- och sjukvårdslagen ska slå fast att landstingen som huvudregel ska organisera vården nära befolkningen, med en starkare primärvård som bas.

Förslaget om att ta bort tidsgarantin att träffa läkare inom sju dagar får skarp kritik från oppositionen.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa det här och slå vakt om patientens rätt att träffa sin läkare inom sju dagar. I stället för att göra någonting åt problemen i primärvården så väljer regeringen att försämra tillgängligheten för patienterna, säger Anders W Jonsson (C), vice partiledare och sjukvårdspolitisk talesperson.

Han anser inte att möjligheten att få en medicinsk bedömning inom tre dagar är en förbättring utan tvärtom.

– Det är jättebra om det finns möjlighet att få en medicinsk bedömning tidigare. Den möjligheten finns redan i dag. Men det är jag som patient som ska bestämma om jag vill träffa min läkare. Det här är ett hårresande förslag som är en tillbakagång till förmynderi, säger Anders W Jonsson om förslaget att det är primärvården som ska avgöra vilken profession som är bäst lämpad att bedöma patienten.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, vill se en vårdgaranti som innebär att patienterna får rätt till en bedömning av sin läkare inom tre dagar, antingen via ett fysiskt besök, telefon eller ett digitalt vårdmöte.

– För att kunna åstadkomma en vassare vårdgaranti behövs det en satsning på kompetensförsörjningen i primärvården, säger Irene Svenonius.

Även Distriktsläkarföreningen riktar skarp kritik mot förslagen.

– Jag är mycket bekymrad över de här förslagen. Om man bara förkortar tiden till medicinsk bedömning så ger det ingen garanti för att patienterna får hjälp med sina behov, säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktstläkarföreningen.

Hon varnar för att förslagen kan leda till "kulissbesök" som innebär att patienter får samtala med någon på vårdcentralen inom tre dagar bara för att vårdgarantin ska uppfyllas. I stället för en ny vårdgaranti vill hon se satsningar för att lösa kompetensbristen i primärvården.

– Om vi inte klarar av att leva upp till kraven i dag hur skulle vi då kunna leva upp till skärpta krav med samma resurser? Med det här förslaget kommer du inte åt problemet att det är brist på vårdpersonal, säger Marina Tuutma.

Socialminister Annika Strandhäll avfärdar kritiken om att det skulle vara ”förmynderi” att låta primärvården avgöra vilken profession som är bäst lämpad att bedöma patienten.

– Det blir att dra väldigt märkliga växlar på någonting som bara är positivt för dem som är patienter i primärvården. Nu höjer vi ambitionsnivån vilket innebär att du kommer att få en mer tillgänglig primärvård där vi nyttjar all kompetens inom primärvården, all legitimerad personal. Det är klart att om du har behov av att träffa en läkare så kommer du att få träffa en läkare, säger Annika Strandhäll till Dagens Medicin.

Hon tar den psykiska ohälsan som ett exempel där den nya vårdgarantin kommer att innebära förbättringar.

– Tittar du på sjukskrivningarna så är det så att ungefär varannan kvinna och var tredje man som sjukskrivs, sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa där det kan vara precis lika relevant att till exempel träffa en psykolog, säger Annika Strandhäll.

Hälften av pengarna i regeringens patientmiljard ska gå till landstingens arbete med att förbereda införandet av den nya vårdgarantin.

Förtydligande: Texten har ändrats vad gäller att vårdgarantins löfte till befolkning idag, nämligen att för vårdsökande med behov få träffa en läkare inom sju dagar.

Relaterat material

Regeringen går vidare med Nergårdhs förslag

CHARLOTTA KJELLBERG OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev