onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

SKL föreslår enhetstaxa vid digital vård

Publicerad: 25 januari 2018, 06:45

Foto: Thinkstock, montage

Landstingsgemensam patientavgift för digitala vårdkontakter och en översyn av regelverket för utomlänsvård. Det är några punkter i en SKL-rapport.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdSKR

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjort en kartläggning kring ersättning vid digital vård. Landstingens och regionernas ekonomidirektörer diskuterade rapporten vid sitt månadsmöte för en vecka sedan. Men exakt vad som sades och vad rapporten kommit fram till är det få som velat uttala sig om och SKL har vägrat att lämna ut rapporten.

Dagens Medicin kan nu avslöja att rapporten innehåller en rad förslag på förändringar där SKL exempelvis anser att landstingen ska överväga ett förslag om att alla landsting inför en gemensam patientavgift för digital vård. En annan punkt är att hälso- och sjukvårdsdirektörerna rekommenderas att utforma riktlinjer för vilka sjukdomstillstånd som lämpar sig för digital vård.

SKL föreslår även att kriterierna för utomlänsersättning vid digitala vårdkontakter och betalningsskyldighet för hemlandstinget förtydligas samt att det görs en konsekvensanalys kring hur olika förslag påverkar vårdutbudet.

Bagrunden till rapporten är utvecklingen av digital vård. Aktörer som riktar sig mot hela landet har i vissa fall valt att arbeta från landsting med låga patientavgifter och andra fall landsting helt utan patientavgift i primärvården. Det senare gör att det går att erbjuda kostnadsfria läkar­besök till alla svenskar, samtidigt som respektive hemlandsting faktureras.

Situationen har även medfört att socialminister Annika Strandhäll (S) i en intervju med Svenska Dagbladet öppnat för en lagändring, om inte landstingen och regionerna själva kommer fram till en lösning. Daniel Forslund (L), innovationslandstigsråd i Stockholms läns landsting, SLL, har även offentligt välkomnat en lagändring och sagt att en preliminär analys av SLL:s jurister visat att det skulle krävas för att landstingen och regionerna ska kunna komma överens.

Läs rapporten i sin helhet här.

Relaterat material

Strandhäll öppnar för lagändring inom digital vård

Läkarförbundet kritiskt till avgiftsfria digitalbesök

Digitala vårdcentraler blir allt populärare bland storstadsbor

Digitala vårdbesök blir gratis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev