fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

SKL ser över riksavtal för digital vård

Publicerad: 4 april 2017, 09:33

Foto: Thinkstock

Avtalet som reglerar hur landsting ska ersätta varandra för vård som utförs utanför det egna landstinget är inte anpassat för digitala läkarbesök. Men en anpassning är på gång.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länSKRDigital vård

Innan sommaren hoppas Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kunna ha en rekommendation för hur landstingen ska betala varandra för besök som gjorts via digitala läkartjänster, som har verksamheten knuten till andra landsting.

Den ersättning som görs mellan landstingen regleras i landstingens riksavtal. Men där finns inte digitala besök med. SKL arbetar nu med ett förslag på hur besöken ska faktureras.

– Vi försöker hitta en modell med ersättningsnivåer för digital vård, som ska gälla överallt, säger handläggaren Agneta Rönn, som samordnar arbetet på SKL.

Ett förslag ska inom kort presenteras och därefter ”processas” med landstingen innan rekommendationen blir klar. Förhoppningsvis innan sommaren.

Exempelvis har ett företag som erbjuder digitala läkarbesök avtal med en privat vårdcentral i Region Jönköpings län. Regionen debiterar hemlandstinget för den vård som givits via vårdcentralen, oavsett om det gjorts på plats eller digitalt. I Jönköping likställs digitala läkarbesök med vanliga.

Hur landstingen ersätter de verksamheter som erbjuder digitala tjänster ligger dock inom ramen för varje landstings vårdvalsregler.

Relaterat material

Västmanland jämställer digitala och analoga besök

SKL undersöker digitala läkare

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev