Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

SKL undersöker digitala läkare

Publicerad: 6 mars 2017, 14:39

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har startat en arbetsgrupp som ska undersöka och komma med förslag kring digitala vårdbesök.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

Efter en hård debattartikel om nätläkarbolagen, författad av Distriktsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin, har debatten och digitala vårdbesök tagit fart. Nu avslöjar nyhetsbrevet Digital Hälsa att politiker och landstingstjänstemän också blivit bekymrade över fenomenet som befaras bli kostnadsdrivande snarare än en sparande åtgärd.

Som ett resultat av det har Sverige Kommuner och Landsting, SKL, startat en arbetsgrupp.

– Det är förtroendevalda, ekonomidirektörer, hälso- och sjukvårdsdirektörer i olika grupperingar i landstingen som har bett SKL att undersöka hur det förhåller sig. Det har seglat upp som en högprioriterad fråga, säger Lars Kolmodin, handläggare på SKL:s avdelning ekonomi och styrning, och en av medlemmarna i arbetsgruppen, till Digital Hälsa.

Än så länge har arbetsgruppen framför allt ägnat sig åt att kartlägga de digitala vårdbesöken och hur de fungerar. Om de digitala besöken ersätter de fysiska går det jämnt upp för landstingen, förklarar Lars Kolmodin för nyhetsbrevet. Om de digitala besöken däremot gör att patienterna använder nätläkare i stället för att använda 1177 Vårdguiden blir det, enligt honom, kostnadsdrivande.

Relaterat material

Allmänläkare i frontalangrepp mot nätläkarbolag

Nätläkarbolag bemöter kritiken

”Patienten och vården behöver oss”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News