Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Skräddarsydda dieter sänkte blodsockret

Publicerad: 27 november 2015, 10:14

Pizza var inte dålig mat för alla personer i studien.

Foto: Thinkstock

Två personer kan få helt olika blodsockernivåer efter att ha ätit samma typ av mat. Men en ny metod att skräddarsy dieter kan ge bättre blodsockerkontroll, visar en studie i Cell.


Höga blodsockernivåer efter måltid är en riskfaktor för förstadier till diabetes och typ 2-diabetes, men det kan vara svårt att kontrollera nivåerna.

Israeliska forskare har samlat in data om bland annat tarmflora, kroppsmått och livsstil från 800 personer och mätt hur deras glukosnivåer ändrade sig när de åt. De fann att personer med högt BMI också hade höga blodsockernivåer efter måltid, men även att samma mat kunde ge helt olika effekt på blodsockernivåerna hos olika personer.

De utvecklade en metod för att förutsäga glukosvärdet efter en måltid som var korrekt till 70 procent. Forskarna designade också individuella måltidsplaner baserat på vad som orsakade de lägsta eller högsta höjningarna av blodsockret hos just den enskilda personen. Under en vecka fick personerna äta bra mat och under en vecka dålig mat. Det fanns mat som var dålig för de flesta, till exempel kakor och pasta med tomatsås. För de flesta var quinoasallad och lax bra. Men till exempel pizza kunde vara bra för somliga medan dålig för andra. Den vecka personerna åt den bra maten var blodsockernivåer jämnare under dagen och lägre direkt efter en måltid.

Forskarna påpekar att metoden behöver utvärderas under en längre period men om den fungerar kan personliga dieter vara ett möjligt sätt att kontrollera eller till och med förhindra vissa kroniska sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes och fetma.

Läs mer i abstract:

David Zeevi med flera. Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell, publicerad 19 november 2015. Doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001

AMINA MANZOOR

Dela artikeln: