Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

”Sluta toppstyra vårdcentralerna”

Publicerad: 15 Februari 2018, 23:00

Magnus Isacson allmänläkare i Stockholm har initierat uppropet mot primärvårdsledningen.

Foto: Privat

Dra tillbaka kravet om 50 procents webbokningar, längre öppettider och videoläkarbesök på vårdcentralerna. Det kräver allmänläkare i Stockholms län i ett upprop.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Uppropet riktas mot primärvårdsledningen i Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, som hanterar den offentliga primärvården i länet, det vill säga cirka 40 procent. Det lades upp i tisdags kväll och hade i dag på fredag eftermiddag närmare 450 underskrifter.

Initiativtagare är Magnus Isacson, allmänläkare vid Husläkarmottagningen Johannes i Stockholm.

– Vi meddelas med kort framförhållning och utan underlag att vi ska införa utökade öppettider och webbtidsbokningar på vårdcentralerna, tvärs emot vad vi rekommenderat. Vi är en välfungerande vårdcentral, det här riskerar att försämra för alla.

Vårdcentralerna bör själva få bestämma när och hur nya system införs, anser han.  Det skulle vara bättre med differentierade system där tider fanns vikta för kroniskt sjuka och andra fick boka efter triagering.

– 50 procent webbtidsbokningar leder till hela havet stormar med bokningar till fel läkare. En risk är dessutom att vår tid inte räcker till åt dem som behöver komma hit snabbt på grund av allvarligare, mer akuta besvär, säger Magnus Isacson.

Eva Pilsäter Faxner är verksamhetsområdeschef för primärvården i SLSO och påpekar att införandet av utökad webbtidsbokning sker enligt beslut i landstingsfullmäktige om övergripande policy för innovation och digitalisering.  Där ingår bland annat att patientens första kontakt med vården ska kunna ske digitalt.

– Vi har provat webbtidsbokning i flera år men nu är det ett skarpare läge. Vårt mål för 2018 är att 10 procent av alla bokningar i primärvården ska ske via webben, därför vill vi utöka möjligheten. Under 2017 nådde vi upp bara upp till 1,37 procent.

I går startade tio pilotprojekt inom SLSO under namnet ”Alltid öppet”. Under två månader testar tio vårdcentraler och specialistmottagningar webbtidsbokning och videomöten med vården via en app som laddas ner i mobilen. Efter utvärderingar avseende bland annat patientsäkerhet, arbetsmiljö och undanträngningseffekter, planeras ett breddinförande.

Privata vårdcentraler kan starta redan nu om de önskar.

Allmänläkarna är kritiska till försöket att konkurrera med det som Magnus Isacson och flera kolleger i en debattartikel i början av februari i Svenska Dagbladet, benämner ”vårdappar”, det vill säga nätläkarbolag som Kry och Min Doktor.

– Videosamtal är en bra idé i grunden men ska inte hetsas fram. Det behövs bättre teknik och tydligare riktlinjer ut patientsäkerhetssynpunkt om vad man får bedöma och behandla på distans. Det finns inte någon konsensus kring det, säger Magnus Isacsson.

Privata vårdcentraler kan dock starta redan nu om de önskar.

Eva Pilsäter Faxner har noterat kritiken mot projektet men även fått positiv respons på att primärvården startar med videobesök och webbtidsbokning, säger hon.

– Många inom verksamheterna längtar efter att komma i gång och använda de digitala hjälpmedel som finns.

Förlängningen av öppettiderna på vårdcentralerna med fem timmar i veckan efter klockan 17.00 ingår inte i samma projekt, betonar hon. Det är ett politiskt beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden för att öka tillgängligheten, och krävs för att få del av den bonus som ingår i landstingets satsning på primärvården. Fler besök premieras också.

Pilotprojekten i ”Alltid öppet” har utarbetats i samarbete med verksamheterna som ingår i försöket. Under februari genomförs dialogseminarier och workshops med alla medarbetare i verksamheterna.

Relaterat material

Stor oenighet om tidbokning på webben

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev