Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Småländska vårdcentraler träter om listning av patienter

Publicerad: 27 januari 2010, 07:58

Verksamhetschefen för en privat vårdcentral i Kronoberg anklagar landstinget för att försöka stjäla hans patienter.


Enligt Peter Svensson, verksamhetschef för Gränsbygdskliniken i Markaryd, har barnavårdscentralen vid landstingsdrivna Vårdcentralen Markaryd begått övertramp i försöken att locka till sig nyblivna mammor.

– Vid några tillfällen har det varit så att den offentliga vårdcentralen har ringt upp mödrarna fastän de har varit listade hos oss och erbjudit hembesök, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Peter Svensson anklagar även landstingets vårdcentral för att ha fortsatt kalla privatlistade patienter och för att ha nekat patienter influensavaccin om de inte listade om sig. Nu har han vänt sig till landstingsstyrelsen för att framföra sin kritik, rapporterar lokalradion.

Åke Andersen, verksamhetschef för Vårdcentralen Markaryd, tillbakavisar kritiken och säger att hans vårdcentral följer landstingets rutiner. Enligt honom har det bara begåtts fel i ett fall, där en patient kallades av misstag.

Det här är inte första gången som vårdcentralerna i Markaryd strider om patienter. Förra våren publicerade Sveriges Radio Kronoberg ett e-postmeddelande där en läkare skrev att den offentliga vårdcentralen skulle fortsätta kalla privatlistade patienter och försöka få dem att lista om sig.

Den gången medgav Åke Andersen att det hade begåtts ett misstag och lovade att det inte skulle upprepas.

Relaterat material

Patienter som hade valt bort vårdcentral skulle kallas ändå

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev