tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Smärtande stortå skickades till akuten

Publicerad: 21 november 2017, 08:52

Medicinska brister, tveksamt bemötande och problem med dokumentationen gör att en region nu anmäler en hyrläkare till Ivo.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Läkaren, som arbetade på en vårdcentral i en region i mellersta Sverige under ett antal veckor våren 2017, drog exempelvis på sig klagomål från en akutmottagning i regionen. Detta sedan läkaren bland annat remitterat en 94-årig man med smärta i stortån till akuten.

Enligt den anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska läkaren även ha visat upp en del andra brister. Vid ett tillfälle ska läkaren ha pratat för sig själv kring hur ett ingrepp vid vårdcentralen skulle gå till, vilket gjorde att patienten uppfattade läkaren som både osäker och förvirrad. Vid en annan undersökning ska läkaren bland annat ha pratat över patientens huvud kring vilken typ av ingrepp som skulle göras, utan att patienten själv först blev informerad.

Läkaren ska trots upprepad information inte heller ha följt regionens rutiner och riktlinjer samt dessutom haft svårigheter med att dokumentera. Den verksamhetschef som skrivit under anmälan till Ivo konstaterar att läkarens anställning avslutades med hänsyn till patientsäkerheten och att regionen inte heller kan rekommendera läkaren för fortsatt tjänstgöring inom primärvården.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev