Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Snabbare ST med egen gynmottagning

Publicerad: 28 januari 2022, 15:38

Elin Holstensson, Aman Nurmambetov (sittande) och Yi Yang gör ST i allmänmedicin. De gör sin sidoutbildning i gynekologi på Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagning under handledning av Cornelia Bergdahl (i mitten), specialist i gynekologi och obstetrik.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

På en vårdcentral i Kungälv finns en utbildningsmottagning i gynekologi för ST-läkare i allmänmedicin. Tanken är att fler ska få sitt specialistbevis i tid.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenST-läkareGynekologiToppnyheter ArbetslivKarriärsöndagToppnyheter Allmänmedicin

– Jag tycker att detta fungerar suveränt, säger Aman Nurmambetov.

Han gör sin specialiseringstjänstgöring, ST, i allmänmedicin och har arbetat på Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagning i ett par veckor. Tillsammans med två andra ST-läkare tar han emot patienter under handledning av en gynekolog. Aman Nurmambetov skulle gärna se att fler ST-läkare fick samma möjlighet.

Läs mer: Regioner lät bli att granska ST-utbildningen i allmänmedicin 

– Jag har flera kollegor som väntar på gynekologiplaceringen, berättar han.

Gynekologi är en obligatorisk sidoutbildning för ST-läkare i allmänmedicin. Camilla Sandin Bergh, chef för primärvårdens utbildningsenhet i Västra Götalandsregionen, var för några år sedan studierektor för ST i allmänmedicin. Då föreslog hon och en kollega just en utbildningsmottagning. 

– Det har varit en stor brist på utbildningsplatser just inom gynekologi, säger Camilla Sandin Bergh. 

Som utbildningschef fick hon i uppgift att starta pilotprojektet. En förfrågan gick ut till vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen och i januari 2021 öppnade Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagning.

– Det är ju lite nytt och annorlunda att lägga en specialistmottagning inom en vårdcentrals lokaler, säger Camilla Sandin Bergh.

ST-läkarna är på mottagningen två dagar i veckan under tio veckor. Cornelia Bergdahl, specialist i gynekologi och obstetrik och handledare för ST-läkarna, ser flera fördelar med modellen.

– Jag har inga egna mottagningar, utan jag finns där bara för ST-läkarna, så det blir en ganska personlig utbildning för var och en av dem, säger hon.

Efter halva tiden görs en avstämning. Vill ST-läkaren träna mer på att exempelvis lägga in framfallsringar, så kan sådana remisser styras till den personen. 

De flesta patienter som remitteras till mottagningen tas emot.

– Det är ju en specialistmottagning och samtidigt ska det anpassas till den formen av gynekologi som allmänläkarna förväntas kunna hantera på vårdcentralerna. Det har varit en utmaning att anpassa verksamheten så att den ligger någonstans där emellan, säger Cornelia Bergdahl.  

Patienterna bokas in hos ST-läkarna med 20 minuters förskjutning, så att handledaren hinner vara med på alla undersökningar. I kallelsen förbereds patienterna på att besöket kan ta upp till en timme. 

Det framgår också vem patienten kallas till. Det är en fördel för de ST-läkare som är män, tror Johan Lorentz som gjorde sin sidoutbildning på mottagningen i våras.

– På tio veckor var jag inte med om att det var någon som inte ville bli undersökt eller liknande. Jag kan föreställa mig att om det blir den klassiska frågan ”Är det okej om han får vara med?” så får man en del nej också. Här var det helt uppenbart att mottagningen var till mig, så det blev verkligen inte problem vid ett enda tillfälle.

Johan Lorentz uppskattade också att få ta emot patienterna själv, med stöd av en specialist, i stället för att gå bredvid. Samt inte minst att slippa vänta på sidoutbildningen.

– När jag började min ST fick vi höra i stort sett varje dag att gyn var ett problemområde, berättar han.

I dag ser bilden annorlunda ut, enligt Camilla Sandin Bergh. Under 2021 gjorde tolv ST-läkare sin sidotjänstgöring på utbildningsmottagningen. Projektet har förlängts under 2022 och förhoppningen är att det blir ytterligare ett år.

– Det vi har uppnått nu är att ingen ST-läkare inom de närmaste åren kommer att göra en längre specialiseringstjänstgöring än vad de skulle behöva på grund av att vi har brist på platser inom just gynekologi, säger Camilla Sandin Bergh.

Läs också: Färgkodad mödravård minskar jakten på lediga tider 

Utbildningsmottagning

• Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagning är ett pilotprojekt som finansieras av Västra Götalandsregionen.  

• Älvpraktiken vårdcentral och BVC, som drivs inom Praktikertjänst, står för lokaler, drift och det yttersta verksamhetsansvaret. 

• Den specialist i gynekologi och obstetrik som handleder ST-läkarna är medicinskt ansvarig för mottagningen.

• Gynekologen är anställd av primärvårdens utbildningsenhet i regionen, som även har köpt inventarier samt sköter placering och samordning av ST-läkarna.

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev