Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Snart godkänns diabetesläkemedlet även mot övervikt

Publicerad: 26 januari 2015, 09:32

En daglig injektion av det nya läkemedlet ska hjälpa patienter att gå ner i vikt.

Foto: Thinkstock

EU:s läkemedelsmyndighet EMA ger sitt klartecken för bantningsläkemedlet Saxenda, med substansen liraglutid som är ny för ändamålet. Men om det inte har ger ett viktras inom tolv veckor ska patienten sluta få det.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den aktiva substansen, liraglutid, godkändes 2009 för typ 2-diabetes men har hela tiden tyckts bidra även till viktminskning. Bakom diabetesläkemedlet, Victoza, såväl som överviktsläkemedlet Saxenda står det danska företaget Novo Nordisk.

Nu rekommenderar EMA att Saxenda auktoriseras för försäljning på den europeiska marknaden för behandling av patienter med BMI över 27, det vill säga både feta och överviktiga. Läkemedlet ges som en daglig injektion, och ska vara del av en behandling där patienten också måste dra ner på maten och röra på sig. Och resultaten måste synas snabbt. Om patienten efter tolv veckor inte har gått ner minst 5 procent av sin vikt så ska behandlingen avbrytas, skriver EMA.

Godkännandet bygger på kliniska studier där totalt 5 800 feta eller överviktiga patienter har deltagit och har fått antingen Saxenda eller placebo. Läkemedlet bidrog signifikant till viktminskning men bedöms också kunna ge biverkningar som höjd hjärtfrekvens, i sällsynta fall akut bukspottskörtelinflammation, samt gallsten och gallblåseinflammation.

Liraglutid tillhör den relativt nya läkemedelsklassen inkretiner, som verkar genom att hämma effekterna av det kroppsegna hormonet GLP-1, glukagonlik peptid 1. Den avsedda dagliga bantardosen 3 milligram är högre än den dos på 1,8 milligram som används vid diabetesbehandling.

Exakt hur liraglutid ger viktminskningen är inte klart men EMA skriver att det förefaller bidra till mättnadskänsla.

Det formella beslutet om godkännandet ska fattas av EU-kommissionen.

Relaterat material

Nytt läkemedel gav god kontroll av blodsocker

Nytt diabetesläkemedel gav bättre effekt på lång sikt

Läkemedel saknas när fetman accelererar

Läkemedel mot diabetes var effektivt som bantningsmedel

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev