Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Socialministern lovar listningstak

Publicerad: 2 oktober 2019, 13:56

Lena Hallengren (S).

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

UPPDATERAD: Under primärvårdskonferensen i Göteborg fick Lena Hallengren (S) frågan om det kommer ett listtak i primärvården.


”Ja, det kommer att bli ett listtak!”, svarade hon uppger Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, för Dagens Medicin.

Sedan utvecklade Lena Hallengren svaret:

”Ja, det är ambitionen. Däremot kommer det inte bli en given siffra.”

I den utredning som Göran Stiernstedt lämnade till regeringen i går, onsdag, landade han i slutsatsen att det i dagsläget inte gick att få till ett listningstak juridiskt, men att att utförarna/vårdcentralerna hade en självklar förhandlingsrätt kring detta gentemot regionerna. Det uplägget skulle göra att att listtak i mångt och mycket är upp tll regionernas goda viljka.

– Ja, absolut det är det. Men de har rätt starka incitament att lyssna trots allt, sade Göran Stiernstedt då.

När Dagens Medicin ber ministern förklara vad hon syftar på med begreppet listningstak får vi svar av hennes stabschef Tobias Lundin Gerdås.

– Det är självklart så att det behövs någon form av listninsgbegränsning inom ramen för ett fastläkarsystem, det är väl alla överens om. Formerna för det finns det många åsikter om.

Utredare Anna Nergårdh föreslog i sitt delbetänkande att det ska finnas en fast läkarkontakt och att Socialstyrelsen får i uppdrag ätt sätta ett intervall för hur många en läkare kan vara fast läkarkontakt för.

Så vad menade ministern då med formuleringen listningstak?
– Att det i ett system med fast läkarkontakt behövs det någon form av listningsbegränsning. Men exakt hur formerna för den begränsningen ska se ut, det får vi återkomma om, säger Tobias Lundin Gerdås.

Är det Anna Nergårdhs förslag som ministern syftar på?
– Vi har tagit emot Anna Nergårdhs förslag och igår tog minister emot Göran Stiernstedts betänkande och det är de två beredningsunderlag som regeringen har tagit emot.

Men är det dessa hon syftar på eller är det listningstak, det vill säga ett antal personer listade på en namngiven läkare?
– Jag kan inte gå in på det utan bara konstatera att det är de  två utredningar som regeringen har mottagit. Jag kan inte vara mer extensiv än så.

Men jag undrar vad hon syftar på när säger så i ett rum fullt med allmänläkare?
– Det får vi återkomma till i kommande primärvårdsarbete och de diskussioner vi för med Liberalerna och Centerpartiet.

Men jag undrar fortfarande, när ministern sitter på en scen och säger listningstak, vad syftar hon på?
– Vi kommer att återkomma om hur formerna kommer att se ut.

Så ett tydligare besked går inte att få än att hon faktiskt använt ordet listninsgtak kan ni inte ge?
–  Nej, det finns det inte. Det finns två utredningar och det är det beredningsunderlag vi tittar på. Formerna för en begränsning får vi återkomma till.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev