Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Socialstyrelsen vill ha utvidgat patientregister

Publicerad: 25 februari 2021, 13:41

Socialstyrelsen vill kunna samla in patientdata från primärvården.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Socialstyrelsen vill kunna samla in uppgifter från primärvården i patientregistret. Nu föreslår de en lagändring.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

I dag innehåller patientregistret uppgifter från slutenvård och läkarbesök vid sjukhusens öppenvårdsmottagningar. Men uppgifter från primärvården finns inte med, vilket betyder att det är svårt att få en bild av olika diagnoser. Som Dagens Medicin berättat tidigare innebär det till exempel att det saknas korrekta uppgifter om hur många som fått tilläggsdiagnosen långtids-covid. 

I juli 2019 gav regeringen ett tredelat uppdrag att utreda hur uppföljningen i primärvården kan utvecklas. Det första deluppdraget redovisas i dag och i det föreslår Socialstyrelsen att lagen ändras så att registret även innehåller data från primärvården. 

Data som avses kan vara till exempel diagnos, ålder, kön behandling och kostnader. 

– I dag saknas i hög utsträckning möjligheter att kunna följa patienters väg i vårdkedjan, vilken ofta involverar såväl primärvård som specialiserad vård. Om vi har tillgång till uppgifter från samtliga vårdnivåer och möjlighet att samköra uppgifter från olika register blir diagnosområden som i dag har en begränsad möjlighet till uppföljning, exempelvis inom psykiatri, lättare att följa, säger enhetschef Henrik Lysell, i ett pressmeddelande.

Hela regeingsuppdraget ska redovisas 2023.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev