Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Sökningar på värmeslag skjuter i höjden

Publicerad: 24 juli 2018, 12:29

Foto: Thinkstock

På 1177 Vårdguiden har sökningar på värmeslag ökat från 8 000 till 37 000 jämfört med förra året.


Ökningen kan bero på oro och funderingar, men också en befolkning som har ett intresse för förebyggande åtgärder, det tror Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare på 1177 Vårdguiden.

– Det säger ingenting om att sjukdomen eller tillståndet har ökat i den här omfattningen. Men det är påtagligt fler sökningar som är relaterade till värme under de tre första veckorna i juli i år än i fjol. och det finns väl en logik i det, säger han.

I går riktade två forskare kritik i Dagens Nyheter mot att det inte finns några nationella riktlinjer för hantering av värme. En av institutionerna som fick en känga var 1177 Vårdguiden, närmare bestämt för dess information om hur värmeslag ska förebyggas. Forskarna menade bland annat att det inte hjälper att dricka vatten för att förhindra värmeslag, något som står på 1177 Vårdguidens hemsida.

I skrivande stund har informationen inte korrigerats och Staffan Gullsby vill inte bemöta kritiken, men han håller dörren på glänt för en revidering.

– De här artiklarna är kvalitetssäkrade och revideras med jämna mellanrum. Det kan vara så att vi behöver ändra för att det tillkommit ny kunskap och det är inga konstigheter på något sätt.

Även värmerelaterade sökningar som uttorkning och solskador på huden går varma under juli månad.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev