Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Solresor får tydlig prio i första riktlinjerna för psoriasis

Publicerad: 12 Mars 2018, 11:07

Med nationella riktlinjer för psoriasis vill Socialstyrelsen skapa en jämlikare vård.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

I dag kom en preliminär version av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för psoriasis – de första någonsin. Målet är framför allt att nå ut med att psoriasis är mycket mer än fjällande hud.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisPsoriasisartritSocialstyrelsen

– Med riktlinjerna vill vi framför allt sprida kunskapen om att psoriasis är en systemisk inflammatorisk sjukdom med hög samsjuklighet och inte enbart en hudsjukdom. Det är fortfarande en ny kunskap, säger Alexandra Karlén, utredare och projektledare för riktlinjerna på Socialstyrelsen.

Psoriasis kan ge följder som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, fetma, inflammatorisk tarmsjukdom, metabolt syndrom, stroke, leversjukdom och psykiska besvär. En tredjedel av patienterna får också psoriasisartrit, inflammation i lederna.

Ett annat mål med riktlinjerna är att förbättra samordningen mellan primärvården och specialistvården.

– En stor del av patienterna vårdas inom primärvården men det är viktigt att de också får träffa specialister inom dermatologi eller reumatologi, beroende på patienternas behov. Man behöver se till hela deras livssituation.

Ett tredje mål som Alexandra Karlén lyfter fram, är att förebygga de regionala skillnader som finns inom psoriasisvården och skapa en mer jämlik vård. En förstudie 2015 visade att många patienter inte får de insatser de behöver, till exempel ljusbehandling, insmörjning, besök hos specialist eller nya biologiska läkemedel.

Riktlinjerna innebär att psoriasisvården kommer att bli dyrare, konstaterar Socialstyrelsen, både på kort och lång sikt.

– Det har varit en fantastisk utveckling av nya biologiska effektiva läkemedel de senaste tio åren, problemet är att de är dyra. Vi tar hänsyn till kostnadseffektivitet men patientnyttan är väldigt viktig vid prioritering, säger Alexandra Karlén.

De nya läkemedlen kommer också att minska behovet av ljusbehandling med kortvågigt ultraviolett ljus, enligt Socialstyrelsens beräkningar. Patienterna slipper därmed åka till sjukhuset flera gånger i veckan för behandling.

Något som ofta varit på tapeten är resor till soligare breddgrader för patienter med psoriasis. Landstingen har haft helt olika principer för om de betalat för den typen av behandling. Med riktlinjerna blir det klart och tydligt vilka patienter det kan bli aktuellt för.

– Klimatvård har varit ett lite laddat område. Nu har vi varit väldigt tydliga med att vi rekommenderar det när alla andra behandlingsmetoder haft otillräcklig effekt. Vi har fått väldigt positiva reaktioner både från Psoriasisförbundet och professionen, säger Alexandra Karlén.

I de fall läkemedel, livsstilsförändring och annan behandling inte har tillräcklig effekt bör personer med svår psoriasis erbjudas minst tre veckors klimatvård, står det i riktlinjen, som har prioritet 3.

Socialstyrelsen har under arbetet med riktlinjerna samverkat tätt med patientorganisationen och professionen.

– Det är härligt att höra av dem hur de uppskattar att psoriasis fått riktlinjer. Vi känner alla att det här är ett gediget arbete.

Nu går riktlinjerna ut på remiss och tiden för att svara går ut 31 maj. I början av 2019 publiceras en slutversion.

– Då publicerar vi samtidigt en utvärdering av hur man arbetar i dag i olika landsting, en lägesrapport, som blir som ett facit – så här jobbar ni i dag och så här borde det vara, säger Alexandra Karlén.

Psoriasis

■ Psoriasis är en autoimmun sjukdom.
■ Ungefär 2-4 procent av Sverige befolkning beräknas ha psoriasis, det vill säga cirka 300 000 personer.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev