Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sörmland inför listningstak

Publicerad: 3 april 2019, 10:31

UPPDATERAD 1 500 patienter per distriktsläkare ska successivt börja gälla i Region Sörmlands primärvård. Men kritiska röster höjs mot beslutet.


Ämnen i artikeln:

Region SörmlandPrimärvård

Den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vård för Pengarna har gett tjänstemännen i uppdrag att utreda hur det nya taket ska genomföras. Jonas Lindberg (VfP) säger till Dagens Medicin att det kommer krävas att fler läkare anställs.

– Nu kommer vi gå från ord till handling och verkligen göra det här. Initialt så har vi inte tillräckligt med fast anställda distriktsläkare för att det ska räcka till, men vi har hyrpersonal och ST-läkare och då kan man under en övergångstid tydligare lista på dem också, säger Jonas Lindberg till Dagens Medicin.

Hur många fler läkare som måste anställas samt om det krävs ett resurstillskott till vårdcentralerna ska en genomförandeplan besvara, som tjänstemännen fått i uppdrag att utföra.

Beskedet omfamnas av Distriktsläkarföreningen i Sörmland, men hos oppositionen råder det andra tongångar. Moderaternas gruppledare Magnus Leivik ställer sig frågandes till hur antalet läkare ska räcka till.

– Om det var så enkelt att vi bara kunde begränsa antalet patienter per läkare så skulle väl vi ha gjort det här runtom i Sverige för länge sen, men det här kommer falla på sin egen orimlighet, säger Magnus Leivik till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Riktigt så kritisk är inte Karin Liljeblad, näringspolitiskt expert för Vårdföretagarna – arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare i privat regi. Listningstaket gäller bara regionens egendrivna vårdcentraler, men Karin Liljeblad önskar att vårdcentralerna skulle få ett större självbestämmande än vad som blir fallet i och med beslutet.

Det är bra med listningstak, men att sätta tak i form av fast antal patienter per läkare är en oflexibel modell. Det är bättre att låta vårdcentralen bedöma hur många patienter som de har kapacitet att ta emot”, säger Karin Liljeblad i en mejlad kommentar till Dagens Medicin.

Jonas Lindberg är övertygad om att det blir en win-win för läkarna och patienterna.

– Det här blir bra för patienten för det blir en kontinuitet och en effektivare vård. När kroniker får möta olika läkare varje gång så tar det längre tid och man gör utredningar som kanske inte alltid behövs, säger Jonas Lindberg och fortsätter:

– För läkarna blir det också bra för man får ett begränsat uppdrag och det blir en hållbar arbetsmiljö. Vi tänker oss att det blir ett rekryteringsargument och ett argument för att de distriktsläkare vi har i dag och utbildar väljer att fortsätta hos oss.

Börjar ni inte i fel ände eftersom ni inte har tillräckligt med läkare på plats?
– Det förra styret har ökat antalet ST-platser och satsat hårt på det. De satsningarna pågår parallellt, och nu tycker vi att tiden är mogen för att ta nästa steg. Annars blir det en ond cirkel. Om det är för slitigt så slutar distriktsläkare och går någon annanstans.

Hur kom ni fram till att 1 500 patienter per läkare var lagom?
– Vår bedömning från politiskt håll är att 1 500 patienter är en rimlig nivå. Sedan kan det finnas andra önskemål, och vi får utvärdera det här.

För att få till förändringen kan det kortsiktiga målet om att minska användningen av hyrläkare behöva skjutas på framtiden.

Finns det ekonomiskt utrymme för det här?
– Det måste det göra eftersom vi tror att den här förändringen av hur man organiserar primärvården är ett måste. Men jag tror att resurstillskottet kommer behöva vara mindre än vad de som inte tror på den här idén hävdar.

Relaterat material

Stockholm inför listningstak i primärvården

15 av 21 regioner  nekar listningsstopp

Listningstak kan bli verklighet

Svag koll på hur allmänläkarna ska räcka

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev