Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sörmland redo för vårdval

Publicerad: 18 februari 2009, 14:31

När vårdvalet införs i Sörmland kommer vårdcentralerna att få ett brett uppdrag.


De basfunktioner som ingår i primärvårdsuppdraget för Hälsoval Sörmland inkluderar distriktsläkarverksamhet, distriktssköterskeverksamhet, insatser av arbetsterapeut, beteendevetare, dietist och sjukgymnast. Även barnhälsovård, hemsjukvård och laboratorieverksamhet ingår.

Det framgår av en rapport som presenterades av Landstinget Sörmland i dag, onsdag.

Den redogör för hur hälsovalet ska fungera och hur det påverkar de landstingsägda vårdcentralerna.

– Syftet med Hälsoval Sörmland är att patienterna själva ska kunna välja vårdcentral, att stärka patientens ställning och utveckla vården. Hälsoval Sörmland ska bidra till att öka tillgängligheten och stärka invånarens och patientens ställning i hälso- och sjukvården, säger landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson i ett pressmeddelande.

Medborgarna ska fritt kunna välja vårdcentral via listning och vårdcentralerna ska ges en fast listningsersättning utifrån patienternas ålder. Vårdcentralerna får dessutom ytterligare ersättning utifrån antal besök liksom för patienter inskrivna i hemsjukvården, kvalitets- och hälsoersättning samt ersättning för tilläggsuppdrag. En särskild ersättning kommer att utgå för att kompensera socioekonomiska förhållanden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev