Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Sörmland skjuter upp vårdval

Publicerad: 25 februari 2009, 15:12

Landstinget Sörmland skjuter upp införandet av sitt vårdval, Hälsoval Sörmland.


Samtliga politiska partier är överens om att Hälsoval Sörmland ska införas först i samband med att lagen om valfrihet, LOV, träder i kraft den 1 januari 2010, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Den tidigare planen var att vårdval skulle införas den 1 september i år.

Enligt pressmeddelandet anser politikerna att det vore oklokt att sjösätta en hälsovalsmodell innan lagen träder i kraft. De säger sig också vilja ha ytterligare tid för att arbeta fram en auktorisationsprocess som behandlar alla vårdgivare lika och försäkra sig om att denna process följer intentionerna i lagen.

Den 18 februari presenterades en rapport om hur Hälsoval Sörmland ska fungera. Enligt den ska vårdcentralerna både få ersättning för de patienter som väljer vårdcentralen, högre för barn och äldre patienter, och ersättning utifrån antal besök. En särskild ersättning ska också utgå för att kompensera socioekonomiska förhållanden.

Lagen om valfrihet, LOV, klubbades igenom i riksdagen den 19 november förra året. Den innebär att kommuner och landsting som vill kan använda sig av ett valfrihetssystem i stället för lagen om offentlig upphandling när de anlitar vårdgivare. Dessutom är det patienten eller äldreomsorgstagaren som väljer vem som ska utföra tjänsten och få pengarna.

Relaterat material

Sörmland redo för vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev