Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Spelberoende behandlas effektivt i öppenvården

Publicerad: 27 november 2009, 08:17

Riksstämman 2009 Två metoder för öppenvårdsbehandling mot spelberoende har visat sig vara effektiva. Resultaten presenterades på Riksstämman under torsdagen.


Det finns ungefär 24 000 personer med allvarliga spelproblem i Sverige. Av dem är det en tiondel som söker hjälp för sitt beroende.

Karolinska institutet har tillsammans med Beroendecentrum i Stockholm tagit fram två metoder för öppenvården – dels kognitiv beteendeterapi i grupp, dels individuell behandling baserad på motiverande samtal. Det är första gången metoderna har testats på svenska förhållanden.

– Det rör i första hand personer som spelar på så kalla enarmade banditer, alltså Jack Vegas-maskiner och liknande. Men också nätpoker och hästar är vanliga kategorier, berättade Per Carlbring, docent i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

Under ett år följdes 127 patienter som avslutat sin behandling. 70 procent uppvisade en klar förbättring, och resultatet var likvärdigt för de båda metoderna.

Det goda utslaget har resulterat i att behandlingsmetoderna nu används inom öppenvården i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev