Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Spindlar i nätet ska hjälpa sjukskrivna

Publicerad: 15 februari 2017, 07:07

Regeringen vill etablera en ny yrkesgrupp inom vården. Rehabkoordinatorer, ett slags spindlar i nätet som i dag på försök stöttar sjukskrivna på vägen tillbaka till arbete, ska permanentas.


Ämnen i artikeln:

SKR

De försöksprojekt som har gjorts med att anställa rehabkoordinatorer har fallit väl ut enligt regeringen.

- Det har fallit ut positivt både för patienterna som har kunnat få en kortare sjukskrivningstid och för sjukvården som har fått avlastning, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till Dagens Medicin.

Hon säger att det bland annat handlar om att samordna olika aktörer för att se till att en person får rätt stöd snabbt, till exempel vid psykiatriska diagnoser.
Rehabiliteringskoordinatorer finns redan i alla landsting, men i olika omfattning och ibland bara i delar av sjukvården, enligt socialdepartementet. De arbetar också på olika sätt. En del ägnar sig bara åt enklare stöd, som att boka gemensamma möten med vård, arbetsgivare och myndigheter. Andra är mer aktiva, till exempel i kontakterna med arbetsgivare.

- Det går tydligt att se att det ofta brister i kontakten mellan arbetsgivaren och hälso- och sjukvården. I det läget kan en rehabkoordinator spela en viktig roll, säger Annika Strandhäll.

Det finns en kortare påbyggnadsutbildning till koordinator. Många som gått den är fysioterapeuter, sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller socionomer. Det finns inget krav på en vårdutbildning i botten. Regeringens arbetsgrupp ska syna vilken utbildning som kan vara bäst.

Inriktningen mot koordinatorer är en del av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) med tre miljarder till utveckling inom vården. Till koordinatorerna viks 420 miljoner i år och 430 miljoner nästa år. Ett villkor för att landstingen ska få ta del av pengarna är att koordinatorerna ska finnas i hela primärvården.

Relaterat material

Uppdraget: Att ha full koll på de sjukskrivna

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev