Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Spruta med blodplättar ingen hjälp för ond Akillessena

Publicerad: 12 Januari 2010, 21:00

Vid kroniska problem med hälsenan är injektion av blodplättar inte effektivare än placebo, enligt en ny studie.


Att injicera blodplättar, trombocyter, är en ny behandlingsmetod vid hälseneskador som blivit allt vanligare. Denna metod har tidigare visat sig vara effektiv i labbstudier och begränsade patientstudier, men enligt resultat från en ny klinisk studie är behandlingen inte bättre än placebo.

Tendinopati i hälsenan är ett degenerativt eller inflammatoriskt tillstånd som ofta drabbar idrottsutövare, men även andra. Det leder till smärta och svullnad av senan, och minskad aktivitet.

I studien som genomfördes vid Erasmus University Medical Center i Rotterdam, Nederländerna, blev 54 patienter med kroniska hälsenebesvär lottade till ett träningsprogram tillsammans med injektion av blodplättar eller placebo, injektion av koksalt. Effekten av behandlingarna testades med ett frågeformulär som uppskattade smärta och aktivitetsnivå. Skattningen efter 24 veckor skiljde sig då inte mellan de olika behandlingarna.

Liknande resultat fick även Per Aspenberg, professor vid Universitetssjukhuset i Linköping, och hans medarbetare, se Dagens Medicin nr 9/09. I den studien lottades 30 patienter som opererats för brusten hälsena till att få injektion av trombocyter i senan eller inte. Inte heller i denna studie blev det någon skillnad i läkning mellan grupperna.

Forskarna bakom den nederländska studien rekommenderar med anledning av sina resultat inte injektion av blodplättar som behandling vid Akillestendinopati.

Johanna Lundberg

Läs abstract:

Jama, 2010; 303:144-149

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev