fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stärkt primärvård kan ge fler fast vårdkontakt

Publicerad: 24 maj 2016, 11:18

Dag Larsson (S), SKL, Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet och Fredrik Lennartsson, Vårdanalys chef.

Andra ersättningssystem och tydligare styrning kan ge bättre kontinuitet i vården, enligt debattörer på Läkarförbundets fullmäktige.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetPrimärvård

Fullmäktigemötet inleddes med en hearing om svårigheterna för vården att upprätthålla kontinuiteten, och kravet i patientlagen som ger patienten rätt till en fast vårdkontakt.  Enligt Läkarförbundet ska detta vara en läkare.

De senaste årens fokus på valfrihet och tillgänglighetsfrågorna har satt kontinuiteten i skym undan, menade Dag Larsson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, som deltog i debatten.

Vårdanalys chef Fredrik Lennartsson konstaterade krasst att lagstiftning är ett svagt styrinstrument när landstingen inte arbetar för att stärka primärvården och patientens ställning. För det är där resurserna behöver stärkas, enligt honom.

– Vi ser att ekonomi, patientsäkerhet och personalens arbetsmiljö prioriteras högre än patientens behov av en fast vårdkontakt. Jag skulle vilja se att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, även fick mandat att ha tillsyn över frågor som rör kontinuiteten och efterlevnaden till patientlagen, sa han.

Fredrik Lennartsson menade även att det finns koppling mellan bristen på kontinuitet och sjukvårdspersonalens egenintressen.

– Det är en nyckelfaktor att personalens behov kan stå i konflikt med önskemålen om bättre kontinuitet. Det går att utnyttja personalen bättre genom möjligheterna till schemaläggning till exempel.

I internationell jämförelse upplever svenska patienter att de har sämre möjlighet att ha en fast läkar- eller vårdkontakt. I diskussionen lyftes Danmark och Norge som lyckade exempel där staten genomfört primärvårdsreformer som lett till bättre kontinuitet.

– Det är i primärvården som mer resurser behövs. Man behöver rigga systemet så att både sluten- och öppenvård samarbetar bättre, sa Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Relaterat material

Läkare kan inte lagen om fast vårdkontakt

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev