Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Stockholm prövar virtuella läkarbesök mot vanlig ersättning

Publicerad: 18 december 2015, 09:23

”Patienter som vill och behöver träffa sin läkare personligen ska naturligtvis fortsätta att göra det. Videobesök är komplement som passar vissa patienter eller vissa situationer, till exempel då man har lång resväg till sin vårdcentral eller vid enklare uppföljningsbesök”, säger Daniel Forslund (L).

Foto: Jens Krey

Vid årsskiftet startar landstinget ett projekt där virtuella besök ger vårdcentraler samma ersättning som fysiska.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Projektet, med namnet Kroninnovation, innefattar till en början fyra vårdcentraler i stadsområdet Hässelby-Vällingby i västra Stockholm, skriver Liberalerna i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

I projektet ingår videobesök med både distriktsläkare och distriktssköterska och under projekttiden kommer ett virtuellt vårdbesök ge vårdcentralen samma ersättning som ett fysiskt besök. Andra vårdgivare ska under våren 2016 ha möjlighet att anmäla intresse för att delta i en utvidgad försöksverksamhet.

– Därefter ska detta breddinföras, i första hand i hela primärvården i Stockholms län men också på sjukhusen. Fram till dess ska vi noggrant utvärdera att videotjänsten kan möta våra höga krav på säkerhet och medicinsk kvalitet, och att tekniken är lätt att använda för alla, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) i pressmeddelandet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev